Blog Burgemeester: “bakje koffie”

Burgemeester Mark Buijs
Burgemeester Mark Buijs
Foto: Gemeente Oosterhout

Onze Burgemeester heeft weer een blog geschreven over zijn belevenissen van de afgelopen week. Deze is gepost op de Facebookpagina van de gemeente Oosterhout:

“Beste Oosterhouters, bakje koffie

Dat is wat ik drink met Oosterhouters als het soms even niet loopt. Graag luister ik dan naar wat zij te vertellen hebben. Met welke zorgen ze zitten of tegen welke problemen ze aanlopen. Soms kan ik de zorgen niet wegnemen of de problemen oplossen. Ik weet dat er mensen zijn die denken dat de burgemeester overal over gaat, maar dat is zeker niet zo. En dat zou ook niet goed zijn. De meeste dingen zijn ook alleen maar op te lossen als we er allemaal samen de schouders onder zetten.

Soms zie ik een heel kleine groep mensen mopperen op Facebook als ik weer eens een stukje heb geschreven omdat ik weet dat veel mensen dat ook fijn vinden. En regelmatig zegt zo’n vast groepje dan dat de burgemeester niet naar ze wil luisteren. Iedere keer nodig ik ze dan via een antwoord op hun reactie weer uit voor een bakje koffie. Ik zet het telefoonnummer er dan keurig bij, zodat ze mij kunnen bellen. Maar dat gebeurt vervolgens dan niet. En dat is jammer. Ik hoop dat deze mensen een keer gaan bellen voor een afspraak, want ik luister echt graag naar jullie allemaal.

Soms vragen mensen mij of ik dat niet lastig vind, vaak naar inwoners luisteren. In tegendeel, het is mijn vak om dat te doen. Maar zeker niet alleen daarom. Ik vind het oprecht belangrijk en interessant. Weet je, een burgervader is van iedereen. Net als een echte vader heb ik niet de luxe en de wens om anders te denken. Als je kinderen ergens eens anders over denken kun je ook niet zeggen: “het zijn mijn kinderen niet meer”. Zo werkt het ook met een burgervader en zijn inwoners. Als ze hier wonen zijn het ook mijn inwoners. Dus luister ik graag naar de verhalen van mijn inwoners, zoals een vader ook naar de verhalen van zijn kinderen luistert. Ook als je er niet direct iets mee kunt.

Garanties geven dat ik alles op kan lossen kan ik natuurlijk helemaal niet. Maar ik wil wel graag luisteren naar wat jullie bezighoudt of dwarszit. Maar dan moeten jullie mij wel de kans geven door met elkaar in gesprek te gaan. Pas dan kun je ook een mening vormen en dat moet zeker kunnen. Laatst zij iemand zelfs dat de burgemeester niet wist wat een bessum is. En dat terwijl hij in zijn jeugd toch wel menig bessum (bezem) heeft versleten bij het loonbedrijf wat wij vroeger thuis hadden. Maar ja, het roept zo lekker. Daar kan ik dan ook wel om lachen. Alsof ik geen Brabants versta… Ik ben ook een Brabander!

Ik zou het dus fijn vinden dat deze inwoners eens op het aanbod van dat bakje koffie in gaan. En ik beloof dat ik, zoals het een goed burgervader betaamd, aandachtig naar hen zal luisteren. En wie weet leren we elkaar dan ook nog een beetje beter kennen.

Oosterhout meer voor elkaar!
Mark Buijs
Burgemeester van Oosterhout”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen