Het wapenbezit onder jongeren neemt toe. Niet alleen in de vier grote steden, maar ook in andere delen van het land.
Toch is het niet zo dat elke jongere een mes bij zich draagt, zegt Bianca Boender. Zij is voorzitter van de beroepsvereniging voor kinder- en jongerenwerkers (BVjong) en zelf jongerenwerker. In Hoorn werd vorige week een 14-jarige jongen neergestoken bij zijn school. Hij overleed zondag aan zijn verwondingen. Een 16-jarige jongen is aangehouden. De aanleiding voor de steekpartij is nog niet duidelijk. Het is moeilijk na te gaan of er nu meer messengeweld onder jongeren is dan vroeger, maar het dodelijke steekincident in Hoorn staat niet op zich. In Amsterdam werd vorige week een 19-jarige in zijn hand gestoken bij een vechtpartij met een groep jongens en in Rotterdam is een 16-jarige neergestoken. In Dordrecht werd een 19-jarige man in zijn gezicht gestoken, mogelijk door twee jongens van 16 en 17.
Volgens meldingen van de politie zijn er sinds het begin dit jaar meer dan vijftig steekpartijen geweest waarvoor tieners verantwoordelijk worden gehouden. De jongste verdachte was op dat moment 13 jaar oud. Hij zou in Rotterdam een medescholier hebben neergestoken. Bij de steekpartijen door tieners zijn negen mensen om het leven gekomen. Behalve de jongen in Hoorn van vorige week gebeurden de fatale steekpartijen in Middelburg, Amsterdam, Horst, Rosmalen, Breda, Vlaardingen, Vlissingen en Nijmegen. In heel 2021 waren tieners volgens politieberichten betrokken bij bijna vijftig steekpartijen, waarvan drie met dodelijke afloop. Volgens Boender is het “van Urk tot Rotterdam geen dagelijkse kost dat iemand wordt neergestoken. Niet elke jongere die een wapen heeft, gebruikt dat ook. Maar sinds 2019 zie je wel dat het wapenbezit onder jongeren omhoog is gegaan, dat er steekincidenten zijn en je ziet het extreme geweld daarin groeien. Maar we kunnen niet zeggen dat alle jongeren wapens bij zich hebben of bang zijn dat ze worden neergestoken.”
Dat jongeren besluiten een mes of een ander steekwapen bij zich te hebben, kan verschillende oorzaken hebben, variërend van een onveilig gevoel tot groepsdruk. Boender: “Jongeren zijn op zoek naar hun identiteit. Ze kijken af bij anderen en ze zijn beïnvloedbaar. Positieve rolmodellen hebben een positieve invloed. Als je dan in een vriendengroep zit waar het gewoon is om een mes te dragen, kan je worden meegezogen in die cultuur en in een spiraal van angst en geweld.” Drillrap, een agressieve en intimiderende vorm van rap, is volgens onderzoekers zelden de oorzaak van messengeweld.