Blog Burgemeester: “Oosterhout Centraal”

Burgemeester Mark Buijs
Burgemeester Mark Buijs
Foto: Gemeente Oosterhout

Onze Burgemeester heeft weer een blog geschreven over zijn belevenissen van de afgelopen week. Deze is gepost op de Facebookpagina van de gemeente Oosterhout:

“Beste Oosterhouters, Oosterhout Centraal

De zaterdagmorgen begon met het voorbereiden van een aantal activiteiten voor later die dag: bezoeken aan een tweetal Oosterhoutse ondernemingen en een bezoek aan de ORTS in de Bussel.

Het eerste bezoek was bij Bayens Mechanisatie. Een bedrijf dat machines en onderdelen levert voor de agrarische sector, de aannemerswereld en particulieren. Een echt familiebedrijf dat al een aantal generaties bestaat. Ik werd rondgeleid door de vorige eigenaar, die de zaak aan zijn zoons heeft overgedragen. Het zien van al die tractoren en andere machines, maar vooral het bevlogen verhaal erachter, deed mij terugdenken aan mijn jeugd in het agrarisch loonbedrijf thuis.

Het tweede bezoek was aan een ander familiebedrijf, namelijk De Graaf Logistics. Het bedrijf bestond twee jaar geleden honderd jaar en kon dat nu pas vieren. Bij De Graaf zwaait inmiddels de vierde (aangetrouwde) generatie de scepter. Het is een prachtig bedrijf, waar zo’n tweehonderd mensen werken vanuit de hele regio. Dit bedrijf verzorgt de logistiek voor andere bedrijven over de weg maar ook het spoor. Het spoor in Oosterhout zult u zich afvragen? Ja echt waar! Op ons industrieterrein Weststad ligt nog een goederenspoorlijn die richting Lage Zwaluwe gaat.

Als je aan spoor in Oosterhout denkt, denk je ook aan de slogan “eerst eten”. Het verhaal dat gaat over het verlies van ‘ons’ station aan Gilze-Rijen, een gebeurtenis ergens in de tweede helft van de negentiende eeuw. En of de anekdote nu waar is of niet, het gemis van een station doet ons vandaag de dag nog pijn. En daar hadden ze bij De Graaf een prachtige oplossing voor. In één van de hallen, waar het spoor dwars door heen loopt, was een heus perron gebouwd aan een prachtig station Oosterhout. Dat was niet het enige. Een prachtige oude trein uit het Spoorwegmuseum Utrecht stond daar op de verzamelde medewerkers en partners te wachten voor een dagje uit. Zeer sfeervol! Ik mocht met directeur Robert van Wezel een bord verwijderen van Station Gilze-Rijen en veranderen in Oosterhout. En op dat moment kregen we allemaal het gevoel dat we eindelijk een eigen station hadden; al was het maar voor even. Best een goed gevoel, Oosterhout -Centraal.

Maar het allerbeste gevoel kreeg ik die dag van de familiebedrijven Bayens en De Graaf, die al generaties lang beseffen dat ze hun medewerkers centraal moeten zetten. Of, zoals Robert van Wezel zegt: “de factor mens de aandacht geven”. Dat is de beste garantie op continuïteit en kwaliteit die je je als bedrijf kunt wensen.

P.S. Ik heb nog een leuke leestip voor jullie. “Dichter bij Oosterhout”, een hele leuke dichtbundel over bijzondere plekken en gebeurtenissen in Oosterhout. Ik mocht zaterdag bij de ORTS het eerste exemplaar in ontvangst nemen. De gedichten zijn geschreven door Christian Goijaarts en Axel Kruse en de bundel is te koop bij het Verboden Rijk.

Oosterhout, meer voor elkaar!
Mark Buijs
Burgemeester van Oosterhout”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen