Blog Burgemeester: “vrouwen”

Foto: Gemeente Oosterhout

Onze Burgemeester heeft weer een blog geschreven over zijn belevenissen van de afgelopen week. Deze is gepost op de Facebookpagina van de gemeente Oosterhout:

“Beste Oosterhouters, vrouwen

Iedereen weet zo langzamerhand wel dat ik als burgemeester een stuk moeilijker zou kunnen functioneren zonder mijn vrouw. Sterker nog, ons hele gezin zou er behoorlijk onder lijden als Christel ons niet zou steunen. Naast haar drukke baan, waar ze ook een belangrijke rol vervult, staat ze altijd voor ons klaar met raad en daad en dat is fijn. Daarnaast heeft ons mannengezin het wel eens nodig om een wat andere kijk op zaken van moeders te krijgen.

Niet alleen in ons gezin, maar ook in vele andere Oosterhoutse gezinnen, zijn vrouwen onmisbaar. En zeker niet alleen in de rol als moeder. Nee hoor, ook als ondernemer, kostwinner en soms ook beiden. Vorige week, op 8 maart, was het internationale vrouwendag en dus het moment om daar eens bij stil te staan. En terecht wat mij betreft. En niet alleen omdat het op dit moment op de arbeidsmarkt piept en kraakt en we daar ook zeker de vrouwelijke versterking kunnen gebruiken. Nee, vooral om ook eens te laten zien wat vrouwen voor deze samenleving betekenen.

Als we op iets hebben kunnen vertrouwen in het verleden dan zijn het zeker de vrouwen. Ook onze Koning geeft aan dat de mannen er zelf van tijd en wijlen een behoorlijke puinhoop van hebben gemaakt. De termen “haantjesgedrag” of “alfamannetje” bestaan niet voor niets, en zijn ook geen positieve termen. Vaak zijn oorlogen ontstaan omdat mannen niet voor elkaar wilden wijken. Niet dat ik daarmee aan wil geven dat de mannen – waar ik zelf ook een exemplaar van ben – niets goed doen. Zeker niet, maar volgens mij kan de wereld de bijna altijd uitgestoken vrouwenhand heel goed gebruiken.

Ik zie in mijn eigen omgeving wat de dames rond om mij heen doen om mij goed te kunnen laten functioneren. Neem mijn secretaresse Natasja, die dagdagelijks met alle takt opereert om alles in goede banen te lijden zonder dat iemand zich tekortgedaan voelt. En ik verzeker u, daar moet je echt heel veel voor in je mars hebben. Misschien is het ook wel de typische vrouwelijke benadering die er van oudsher op gericht is om mensen bij elkaar te houden en vooral te sturen op verbinding. Dit is een kwaliteit die de wereld op dit moment, in een tijd die bol staat van de oorlogen en de tweedelingen, nodig heeft.

Naast de kwaliteiten van verbinding doen ze hun werk ook nog eens altijd zeer betrokken en vol energie. Ook in de gemeenteraad zie ik dat terug. Neem bijvoorbeeld Bianca, die naast haar werk als raadslid en de zorg voor haar gezin, altijd als vrijwilliger bij kindcentrum De Ontdekking is te vinden alwaar ze – en ik mag dat zeggen – in mijn ogen een onmisbare schakel is. Maar datzelfde geldt voor de andere vrouwelijke raadsleden, die bestuurlijk hun kennis en kunde inzetten voor onze democratie en daarmee deze ook voorzien van de zo broodnodige vrouwelijke touch. En omdat het internationale vrouwendag is geweest zeg ik, en ik denk namens alle Oosterhouters: Marie-Louise, Kiona, Lalique, Jacqueline, Hannie, Cynthia, Bianca, Anne, Djenny, en Maria bedankt voor jullie inzet!

Mark Buijs
Burgemeester van Oosterhout”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen