Sint Catharinadal benoemd tot Ereburger van de gemeente Oosterhout

Foto: St.Catharinadal

Priorin zuster Maria Magdalena heeft vrijdagmiddag namens de zusters de Erepenning van burgemeester Mark Buijs in ontvangst genomen.

750 jaar St. Catharinadal

Tijdens de afsluiting van de jubileumviering 750 jaar op vrijdagmiddag 24 maart heeft burgemeester Mark Buijs de Erepenning en het daarbij behorende Ereburgerschap uitgereikt aan Sint-Catharinadal. De priorin, zuster Maria Magdalena, heeft de hoogste gemeentelijke onderscheiding namens de zusters in ontvangst genomen. Zij is het aanspreekpunt, organisator en inspirator om de kloosterorde van de Norbertinessen en het monumentale klooster Catharinadal voor de toekomst te behouden.

Verankerd in de geschiedenis

Al sinds 1647 is Sint-Catharinadal verankerd in de geschiedenis van Oosterhout. De betrokkenheid van de zusters bij de Oosterhoutse gemeenschap en vice versa van de Oosterhouters bij ‘hun’ Catharinadal uit zich op velerlei manieren, maar is vooral herkenbaar door het bijzonder grote aantal trouwe vrijwilligers, zonder wie de Priorij haar opgaven niet zou kunnen vervullen. Sint-Catharinadal is een van de oudste nog levende geloofsgemeenschappen in ons land. In de geschiedenis van Sint-Catharinadal hebben de zusters vaak voor cruciale momenten gestaan. Steeds weer wisten zij de vindingrijkheid, de liefde, de moed, en het gelovig besef levend te houden, om in te spelen op de veranderende tijden, om nieuwe wegen te vinden en om trouw te kunnen zijn aan wie zij waren en waar zij voor stonden.

Toekomstplannen voor behoud

Zo deden zich begin deze eeuw omstandigheden voor, die noopten tot een herbezinning op hun financiële situatie. De boerderij moest worden opgeheven en het kunstatelier, dat nationaal en internationaal zeer goed bekend stond, kreeg te maken met inkrimping van opdrachten. Ook de ouder wordende gemeenschap vroeg om andere wegen om deze ontwikkelingen het hoofd te bieden. De gemeenschap heeft zich, onder leiding van priorin zuster Maria Magdalena, beraden op de toekomst van de priorij. In september 2012, spraken de zusters zich unaniem uit om samen te blijven wonen. Vervolgens heeft de priorin, ondersteund door de vrienden en vrijwilligers van het klooster, een toekomstplan ontwikkeld om de financiën voor de toekomst op orde te brengen. Bij dat proces heeft de priorij veel steun gekregen van overheden, religieuzen, bedrijfsleven en burgers Deze steun vanuit de samenleving zorgt voor een breed draagvlak.

Religieus en cultureel erfgoed

Zuster Maria Magdalena is sinds 2002 priorin van Sint-Catharinadal. Sindsdien vervult zij de rol van medezuster, moeder en manager. Inmiddels is zij al ruim 20 jaar overste van deze gemeenschap. Zij heeft een cruciale rol vervuld in het behoud van Sint-Catharinadal als religieus en cultureel Erfgoed. Zij was en is de drijvende kracht achter het plan om wijn te gaan verbouwen om met de opbrengst daarvan het oudste klooster van Nederland te onderhouden en het landschap daaromheen te behouden. Los daarvan is het vooral haar uitstraling, natuurlijk charisma en warmte voor haar medemens dat de mens Zr. Maria Magdalena bijzonder maakt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen