Zonder eigen oprit wil een op drie Nederlanders niet elektrisch rijden

Foto: MrsBrown by Pixabay

Het hebben van een eigen oprit en dus de mogelijkheid om thuis te laden, heeft grote invloed op de mate waarin we elektrisch rijden omarmen.

Elektrisch thuisladen

Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf en laadpaalleverancier Zonneplan onder 2.000 Nederlanders. Het onderzoek laat zien dat het percentage mensen met een elektrische auto momenteel ruim vier keer hoger is onder mensen met een eigen oprit (18 procent) dan onder mensen zonder eigen oprit (4,2 procent). Verder in de toekomst kijkend lijkt dat verschil alleen maar groter te worden. Zo verwacht ruim de helft van de ondervraagden met thuislaadmogelijkheid (54 procent) binnen vijf jaar elektrisch te rijden, tegen ‘slechts’ 30 procent van degenen die deze mogelijkheid niet hebben. Eveneens verwacht bijna een derde van laatstgenoemde groep überhaupt niet elektrisch te gaan rijden, terwijl dit bij Nederlanders met eigen oprit minder dan een vijfde is.

Kabelgoot als oplossing?

Het is dus voor de overheid belangrijk mee te denken met degenen die wel graag elektrisch willen rijden, maar niet over een eigen oprit beschikken. Sommige gemeenten verlenen bijvoorbeeld toestemming voor het aanbrengen van een kabelgoot, zodat je je auto wel voor de deur kunt opladen, bijvoorbeeld op de stroom van je zonnepanelen. Echter biedt lang niet elke gemeente deze mogelijkheid aan of is het moeilijk hier informatie over te vinden. Klik voor het volledige onderzoek op de onderstaande link.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen