Oosterhout stijgt naar 165e plek in de lijst met meest toiletvriendelijke gemeentes

Foto: rechtenvrije afbeelding

Oosterhout is weliswaar bijna 20 plaatsen omhoog gegaan, maar plaats 165 is nu niet direct om over naar huis te schrijven.

Meest toiletvriendelijke gemeente

Vandaag is het Wereld Toilet Dag. En elk jaar presenteren de Toiletalliantie, MaagLeverDarm Stichting en HogeNood op die dag een ranglijst van de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland. Dit jaar staat gemeente West Maas en Waal op nummer 1. Oosterhout steeg dit jaar flink: in 2022 stond onze gemeente op plaats 183 en dit jaar staan we op plaats 165. Hoe toiletvriendelijk een gemeente is, wordt gebaseerd op zes indicatoren. Gemeenten kunnen op deze zes indicatoren punten scoren, met een maximum van 1000. Oosterhout scoorde dit jaar 479 punten, nog lang geen voldoende dus.

Invloed levenskwaliteit

“Toiletten zijn niet alleen van belang voor 3,5 miljoen buik- en blaaspatiënten, maar voor ons allemaal,” aldus Leonie Klabbers, adjunct-directeur van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS). “Eén op de drie mensen geeft aan dat het tekort aan toiletten invloed heeft op hun levenskwaliteit. Het beperkt hun bewegingsvrijheid bij onder andere het winkelen, evenementenbezoek en het uitgaan. Toiletten in het buitengebied en openbare toiletten zijn helaas nog schaars. Zo zijn in Parijs 750 openbare toiletten voor twee miljoen mensen, en heeft Nederland er 700 voor 18 miljoen. Daarvan zijn er ook nog eens 220 urinoir en maar 176 rolstoeltoegankelijk.” Openbare toiletten zijn onder andere te vinden bij de bibliotheek en het stadhuis, maar bijvoorbeeld ook bij Shell Pasteurlaan. Klik op de onderstaande link om een app te downloaden met alle openbare toiletten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen