Code rood: lerarentekort in Noord-Brabant loopt verder op

Foto: Giovannacco by Pixabay

De arbeidsmarkt koelt in het onderwijs voorlopig niet af, in tegenstelling tot andere sectoren. Het lerarentekort in onze provincie blijft groeien, en is inmiddels voelbaar in zowel het primair onderwijs als het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. Als het aantal leerlingen op termijn weer gaat stijgen, wordt het tekort nog groter.

Vergrijzing en onvoldoende aanwas

Tot enkele jaren terug was het lerarentekort in het primair onderwijs vooral een probleem in de Randstad. De stedelijke gebieden, zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Almere ervaren nog altijd de grootste tekorten. “Maar inmiddels zien we de krapte ook in onze provincie”, vertelt Jessie Vossen, arbeidsmarktexpert van UWV. “De combinatie van vergrijzing en onvoldoende aanwas is een belangrijke oorzaak van het huidige lerarentekort” stelt Vossen. “In de afgelopen 10 jaar heeft een grote groep leraren de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, waardoor het aantal vacatures sterk steeg. Ondanks een stijgende populariteit van de pabo konden pas afgestudeerden deze grote vervangingsvraag niet volledig opvangen.”

Uitval

Ook de uitval van startende leerkrachten is een factor in het lerarentekort. Vossen: “Er is in de afgelopen jaren veel aandacht geweest voor de kwaliteit van de begeleiding van startende leerkrachten. Toch ervaren zij een hoge mate van stress en werkdruk, die kan leiden tot burn-out-gerelateerde klachten en uitval. Startende leraren verlaten het onderwijs vaak weer snel. Ongeveer 1 op de 7 leraren in het basisonderwijs is na 3 jaar niet meer in het onderwijs werkzaam, en in het voortgezet onderwijs is dat zelfs bijna 1 op 4.”

Afname, daarna sterke toename

Onderzoeksbureau Centerdata gaat ervan uit dat het lerarentekort in het primair onderwijs op korte termijn kleiner zal worden. Tussen 2024 en 2026 zal het tekort de helft minder zijn dan in 2022. Vanaf 2027 neemt het tekort in het primair onderwijs echter weer flink toe. De verwachting is dat dit in 2032 zelfs 37% hoger is dan in 2022. Dit komt doordat het aantal leerlingen vanaf 2028 weer gaat stijgen. Ook blijft de instroom vanuit lerarenopleidingen dalen. Klik op de onderstaande link voor de volledige UWV-publicatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen