LCC column van Dolores: “Eerst Eten”

Foto: Daria-Yakovleva by Pixabay

In het kader van het 30-jarig jubileum van Kookclub LCC schrijft Dolores maandelijks een vrolijke inspirerende column over eten en koken.

Eerst eten!

Gelukkig Nieuwjaar! Het mag nog en iemand iets goeds wensen, mag van mij altijd. Sommige mensen kunnen, als je om 12:01 nog “goedemorgen” zegt, zo lekker fel goede-MIDDAG zeggen, pff… We hebben Blue Monday – de meest depressieve dag van het jaar- net achter de rug. Ik doe niet aan goede voornemens en heb daarom ook geen Blue Monday, heerlijk toch!

Sinds enkele jaren hebben we “Dry January”, dat is heel hip. Dan drink je de hele maand januari geen druppel alcohol (vaak na elf maanden lekker/stevig borrelen). Dat is goed voor je lijf en vakantie voor je lever haha. Doe ik ook al niet aan mee, saai he? In het weekend een glas wijn is toch heerlijk. Vooral als je iets lekkers hebt gekookt, daar kan ik enorm van genieten. Doordeweeks geen wijn, dat is gezond(er) en het scheelt veel calorieën. Een Nederlands fotomodel zei ooit “ieder glas witte wijn is gewoon een oliebol”, heftig toch?

Als het in de winter zo ijs en ijskoud is, dan heb je trek in comfortfood, waar je van binnen zo lekker warm van wordt. Wintergerechten zijn vaak wat voller (vetter) van smaak, dat houdt de warmte lekker vast op je bord èn in je lijf. Rode kool met hachee zoals je oma dat maakte en natuurlijk erwtensoep met pannenkoeken, tikkeltje ouderwets waarschijnlijk (maar wel lekker). Als je als kind eerst een bord stevige erwtensoep gegeten had, dan at je daarna niet heel veel pannenkoeken meer. Dat scheelde de moeders heel veel pannenkoeken bakken.

Wat echt een heel erg lekker winters en hartverwarmend gerecht is, is een Kip-Kerrie-Kersen schotel. Die wordt ook wel “Kip in den hoed” genoemd en het recept staat in de link onderaan deze column. Stiekem met een kerrie-saus uit een zakje, lekker makkelijk (zelf maken mag altijd hoor). Ik maak deze schotel met een groot blik croissant deeg maar het kan ook met bladerdeeg (dat staat in het online recept). Het geheim van dit gerecht is de fijn geraspte verse gember, die zorgt voor die warme winterse smaak. Ik doe er ook altijd een handje cashewnoten in, lekker zo’n knapperig nootje.

De vulling voor deze hartige taart kan je prima vooraf maken. Een heel klein beetje warm maken als die uit de koelkast komt, maar niet te warm, want dat is funest voor je deeg (lauw is goed). Ook een ideaal gerecht als je gasten krijgt. Gewoon in de oven zetten en daarna genieten, zo erg lekker, geloof me. Een frisse salade erbij kan, maar hoeft niet. Geniet ervan!

Met culinaire groet,
Dolores

Tip: Maak de lekkerste kip in de hoed van NKR-NCRV’s BinnensteBuiten

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen