Paspoortdienst ziet meer aanvragen, verwacht geen grote problemen

Foto: Skitterphoto by Pixabay

De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) ziet een toename van het aantal aanvragen voor het vernieuwen van een paspoort of identiteitskaart. Vanaf dit jaar wordt een paspoortpiek verwacht, omdat in 2014 de geldigheidsduur van een reisdocument van vijf naar tien jaar is aangepast.

Paspoort aanvragen

Volgens de paspoortdienst komt de toename die ze zien overeen met de aantallen waar ze op voorhand rekening mee hielden. Het aantal aanvragen is terug op het niveau van vóór 2019. Dat jaar ontstond er een dip, omdat de laatste documenten met een geldigheidsduur van vijf jaar in de periode daarvoor zijn vervangen. De RvIG waarschuwde gemeenten vorig jaar al rekening te houden met een paspoortpiek vanaf 2024, omdat nu de eerste documenten verlopen die tien jaar geldig zijn. Hoelang de wachttijden bij gemeenten worden door het toenemende aantal aanvragen, weet de RvIG niet.

Burgerzaken

Dat hangt per gemeente af “van de mate waarin het is gelukt zich voor te bereiden en hoeveel mensen tegelijk een paspoort of identiteitskaart willen aanvragen”. Dat zegt ook de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB). Volgens de RvIG hebben gemeenten onder andere extra personeel aangetrokken, de balies en openingstijden uitgebreid en andere medewerkers bijgeschoold om te kunnen bijspringen. “Of dit voldoende is, gaat de komende tijd blijken.” Het advies aan mensen is om niet tot het laatste moment te wachten met hun aanvraag. De NVVB adviseert daarnaast informatie op de gemeentewebsite in de gaten te houden.

Buiten Nederland

Nederlanders in het buitenland hebben al wel grote moeite om hun paspoort te vernieuwen. Stichting Nederlanders Buiten Nederland (SNBN) zei eerder deze week dat de wachttijden kunnen oplopen tot maanden en dat in onder meer Spanje, Italië, Griekenland, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk het vrijwel onmogelijk is een afspraak te maken bij bijvoorbeeld de ambassade.Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt zich niet te herkennen in het beeld dat het onmogelijk zou zijn om in het buitenland een nieuw paspoort aan te vragen. “Op verschillende manieren wordt ervoor gezorgd de paspoortpiek zo goed mogelijk te verwerken. Sommige posten hebben hun balietijden aangepast. En we roepen Nederlanders al maanden op hun reisdocument tijdig te vernieuwen”, aldus het ministerie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen