LCC column van Dolores: “Eerst Eten”

Foto: Daria-Yakovleva by Pixabay

In het kader van het 30-jarig jubileum van Kookclub LCC schrijft Dolores maandelijks een vrolijke inspirerende column over eten en koken.

Eerst eten!

Veel mensen vinden koken best een gedoe en kiezen om die reden voor gemak in de vorm van pakjes en zakjes. Daar zit in zijn algemeenheid te veel zout en suiker in en veel E-nummers en zo, die je eigenlijk niet wilt hebben. Als je vers kookt heb je geen/nauwelijks E-nummers. Je kunt het comfort van ‘kant en klaar’ ook anders organiseren door grotere hoeveelheden vers te koken en daarna in te vriezen. Niet alles is daarvoor geschikt, maar veel gerechten wel. Vers gemaakte soep kan je prima invriezen, evenals een stamppot boerenkool of je draadjesvlees.

Je vriezer is je beste vriend in de keuken. Diepvriesgroenten en vis zijn erg lekker, bevatten heel veel vitaminen en zijn vaak voordeliger dan verse producten. Ook handig om restjes verse groenten (spruitjes, boontjes, doppertjes etc.) in plastic zakjes in je vriezer te hebben. Zo’n zakje doppertjes toevoegen in je salade, risotto of curry is superhandig.

Ook de Spaanse pepers die zomers in je tuin of op je balkon groeien kan je rauw invriezen en zo weer gebruiken. Een stuk Parmezaan gaat bij ons nooit in een keer op. Die rasp ik en verdeel in kleine porties in zakjes in de vriezer. Haal ze eruit net voordat je je pastagerecht gaat koken en dan zijn ze precies op tijd ontdooid. Over pasta, draadjesvlees en Parmezaan gesproken…. ‘k Heb onlangs een heerlijke Italiaanse stoofvlees van rund met rode wijn gemaakt, echt zo goed gelukt “restaurantwaardig” zei mijn Juan. Ja dan ben ik helemaal blij. Ik gebruikte riblappen in plaats van sukadelappen omdat de riblappen net wat malser zijn. Voordat ik de stukken vlees door de bloem haal, meng ik al wat versgemalen peper, paprikapoeder en zout door de bloem.

In het recept gaan al veel groenten, champignons en ook kruiden. Je kunt ook gedroogde paddenstoelen gebruiken; die geven heel veel smaak. De rozemarijn had ik er in z’n geheel in gedaan, dus lange takken, maar dat was niet handig. Die stengel is er zo uit, maar ik moest ook al die naaldjes eruit vissen met een lang pincet, oeps. Je kunt dus beter de verse rozemarijn heel fijnsnijden en zo toevoegen (of in een kruidennetje in je pan doen). Dit stoofvlees is het allerlekkerst als je het al een dag van tevoren maakt.

Dit is ook een gerecht dat zich goed leent om een dubbele portie van te bereiden en de helft in te vriezen. Hoef je alleen nog maar een verste pasta erbij te koken, beetje Parmezaan erover heerlijk eventueel wat groene asperges grillen in de grillpan (beetje citroenolijfolie met een kwastje over de asperges) en je hebt in een mum van tijd weer een heerlijke maaltijd. Nooit olie in de grillpan want dan gaat je rookalarm af haha. We blijven leren en proberen…

Met culinaire groet,
Dolores

Tip: Italiaans stoofvlees van rund met rode wijn

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen