Herontdekte Kruisweg van Niel Steenbergen te zien in de St.Jan

Foto: Jan Schippers

Sinds deze week zijn in de Sint Jan de pas herontdekte vijftien staties van de Kruisweg van Niel Steenbergen te bewonderen.

Kruisweg Niel Steenbergen

De staties van de Oosterhoutse kunstenaar Niel Steenbergen zijn afkomstig uit Kaatsheuvel, waar ze jarenlang vergeten in de wijnkelder onder de pastorie lagen weg te kwijnen. Deze schitterende kruisweg maakte Niel in 1956 voor de St-Jozefkerk in Kaatsheuvel. Deze Kruisweg is wel ietwat eigenzinnig. Zo vond Niel de Derde Val onder het Kruis gewoon te veel. Hij heeft deze vervangen door een Piëta, waarin Maria met Jezus op schoot te zien is.

Eigenzinnig

Bijzonder is ook zijn weergave van de Kruisafname, waar één van de mannen die het lichaam van Jezus laten zakken een tuinbroek draagt. Hiermee wil de kunstenaar laten zien dat wij ook deel uitmaken van deze wereld. Het is niet alleen iemand zoals Jozef van Arimatea die 2000 jaar geleden wilde helpen; ook vandaag de dag spannen mensen zich in om het lijden van anderen te verlichten.

Langdurige bruikleen

Gelukkig heeft het bisdom ‘s-Hertogenbosch deze prachtige Kruisweg in langdurige bruikleen gegeven aan onze basiliek. Na Pasen zullen de zware stenen gereinigd worden, waar nodig gerestaureerd en in de kerk bevestigd. Zo vormen ze een prachtige aanvulling op de zwarte ronde glyptieken en het hoofdaltaar, die ook door Niel Steenbergen zijn vervaardigd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen