Snelle hulpverlening en een AED redden het leven van Ton Jansen

Foto: Oosterhout Hartveilig

In Oosterhout worden jaarlijks zo’n 75 mensen getroffen door een hartstilstand. Het leven van Ton Jansen werd gered dankzij een AED.

Ton Jansen

Zoals gewoonlijk ging Ton Jansen op zaterdag bij ’t Hartje van Oosterhout een partijtje biljarten. Alles leek normaal, totdat plotseling het bewustzijn van Ton wegviel en hij ineenzakte. Seyfi van Biljartcentrum ’t Hartje merkte meteen dat er iets ernstigs aan de hand was. Gelukkig was er een AED (automatische externe defibrillator) aanwezig in ’t Hartje. Zowel medewerkers als klanten begonnen onmiddellijk met reanimeren, en door het gebruik van een elektrische schok (defibrillatie) werd het hart van Ton weer naar een natuurlijk ritme hersteld. Tijdens de reanimatie werd het alarmnummer 112 gebeld en schoten hulpverleners te hulp die gealarmeerd waren via de HartslagNu-app.

Gerard Stadhouders

Rabiye van ’t Hartje, die ook betrokken was bij het incident, spreekt haar verbazing uit over hoe snel de hulpverlening op gang kwam. Dankzij het direct starten met reanimeren en het gebruik van de AED kon het leven van Ton worden gered. Rabiye vertelt hoe de AED in 2014 werd aangeschaft. “In november 2013 kreeg Gerard Stadhouders, een prominente biljarter in Oosterhout, een hartstilstand tijdens het biljarten bij ’t Hartje. Helaas kon Gerard niet meer worden gered. Tijdens de nieuwjaarsborrel werd er stilgestaan bij het overlijden van Gerard en werd er spontaan een inzamelingsactie opgezet voor de aanschaf van een AED.”

Leer reanimeren

Ton heeft niets meegekregen van de hele gebeurtenis. Na vierentwintig uur kunstmatige coma werd vastgesteld dat hij een bypassoperatie nodig had, resulterend in drie omleidingen. In Oosterhout worden jaarlijks ongeveer 75 mensen getroffen door een hartstilstand. Dit benadrukt opnieuw het belang van snelle hulpverlening binnen zes minuten na een hartstilstand. Hoewel de aanrijtijd van een ambulance bij een 112-melding ongeveer 10 minuten is, vergroot hulp binnen 6 minuten de overlevingskans en beperkt het de kans op blijvend letsel. Voor meer informatie over cursussen en AED’s in Oosterhout, en de werking van de Mijn HartslagNu-app, klik je op de onderstaande link.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen