LCC column van Dolores: “Eerst Eten”

Foto: Daria-Yakovleva by Pixabay

In het kader van het 30-jarig jubileum van Kookclub LCC schrijft Dolores maandelijks een vrolijke inspirerende column over eten en koken.

Eerst eten!

Wat een heerlijke tijd van het jaar is dit toch. We kunnen weer volop naar buiten en ook weer zomergoed planten in de tuin of op het balkon. M’n kruidentuintje aanvullen, dit keer ook koriander planten. Daar waren wij nooit zo’n liefhebber van – integendeel zelfs – maar we zijn er inmiddels dol op. De jonge blaadjes hebben een hele verfijnde smaak en gecombineerd met verse limoen is het echt een pareltje. Bijvoorbeeld in deze tomatensalade met komkommer een zalig recept voor een tropische dag.

Er staan ook veel winterharde kruiden in onze tuin; rozemarijn, laurierblad, tijm, oregano, platte peterselie, salie, de bieslook is weliswaar niet winterhard, maar komt wel vanzelf terug net zoals de dragon. En heel veel munt, overal en nergens. Dille moet er beslist bij geplant worden, zo lekker ook. Het geeft ook een goed gevoel, even de tuin inlopen, knippen wat je nodig hebt en je gerecht next level maken met verse kruiden.

Basilicum zet ik in een grote bak; ik koop één potje basilicum en verspeen die direct in de volle grond. Was vorig jaar goed gelukt, dus hopelijk deze zomer ook. Een plantje met rode pepers; dat succes is nogal wisselend, alles of niks. Dit keer wat langer binnen laten staan en pas later (in juni) de volle grond in. En weer proberen knoflook te planten, ik was al vroeg begonnen met een uitgeschoten teentje om die al in een potje grond te zetten. Heerlijk al die kruiden vers in huis, nou ja, in de tuin dan.

Mei is ook een gezellige maand met relaxte feestdagen, zoals Hemelvaart en Pinksteren. Veel extra vrije dagen. Geen kookstress voor lange diners, maar gezellig erop uit bijvoorbeeld naar een festival. Of een lang eind fietsen en onderweg stoppen bij een mooi terras voor een koel drankje of een hapje, daar houden we van! En kom je dan thuis en heb je zin in iets culinairs, niet al te veel werk en toch overheerlijk… Kan dat? Jazeker, het is aspergetijd, klassiek met krieltjes, ham en ei en uiteraard de Hollandaise saus. Dat blijft altijd lekker natuurlijk, maar asperges gewoon even op de grillpan of op je BBQ, daarna de trostomaatjes grillen, uiteraard komt er verse basilicum bij, geroosterde pijnboompitjes, kappertjes en burrata tartufata ofwel truffel burrata.

Eventueel kan je er nog een paar plakjes parmaham aan toevoegen, maar het is niet echt nodig. Glas witte wijn erbij, hebben we wel verdiend na die lange fietstocht.
Geniet van de mooie dagen!

Met culinaire groet,
Dolores

Culinaire Tip: Gegrilde asperges met truffelburrata

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen