Arbeidsmarkt Noord-Brabant blijft zeer krap: uitdaging voor werkgevers

18 okt , 6:09 Nieuws
uwv
UWV
Terwijl de spanning op de landelijke arbeidsmarkt eind 2023 afnam van "zeer krap" naar "krap", blijft de arbeidsmarkt in Noord-Brabant al bijna drie jaar uitzonderlijk krap.

Arbeidskrapte

Dit betekent dat werkgevers in de regio bovengemiddeld veel moeite hebben om geschikt personeel te vinden, en de situatie wordt steeds uitdagender. De meest recente cijfers over het tweede kwartaal van 2024 tonen aan dat de krapte in Noord-Brabant zelfs verder is toegenomen. Dit is opvallend, aangezien de spanning in de arbeidsmarkt eerder licht leek te dalen. Een belangrijke oorzaak van deze toename is het seizoensgebonden karakter van bepaalde sectoren, zoals landbouw, bouw en horeca, die in het voorjaar vaak een piek in werkgelegenheid ervaren. In regio West-Brabant heeft dit ertoe geleid dat de spanning op de arbeidsmarkt is verscherpt van "krap" naar "zeer krap" in het tweede kwartaal van 2024.

Krapte per beroepsklasse

Het UWV hanteert een spanningsindicator om de arbeidsmarkt per beroepsklasse te beoordelen. In West-Brabant zijn er momenteel negen beroepsklassen waar de arbeidsmarkt als "zeer krap" wordt aangemerkt, wat betekent dat werkgevers grote moeite hebben om geschikte kandidaten te vinden. Voor werkzoekenden daarentegen vergroot dit de kans op het vinden van een baan in deze sectoren aanzienlijk. De overige drie beroepsklassen worden als "krap" beoordeeld, wat aangeeft dat er ook hier een beperkte beschikbaarheid van personeel is, maar in mindere mate.

Situatie West-Brabant

De beroepsklassen met de hoogste krapte in West-Brabant zijn:
  1. ICT - zeer krap
  2. Openbaar bestuur, veiligheid en juridisch - zeer krap
  3. Dienstverlenend - zeer krap
  4. Pedagogisch - zeer krap
  5. Zorg en welzijn - zeer krap
  6. Technisch - zeer krap
  7. Commercieel - zeer krap
  8. Transport en logistiek - zeer krap
  9. Agrarisch - zeer krap
  10. Bedrijfseconomisch en administratief - krap
  11. Managers - krap
  12. Creatief en taalkundig - krap

Evenwichtige sectoren

Ondanks de aanhoudende krapte in veel sectoren, zijn er in Noord-Brabant nog beroepsgroepen waar de vraag en het aanbod in balans zijn. Voor functies zoals secretaresses, ondersteunende secretariële medewerkers en grafisch vormgevers blijft de situatie relatief stabiel. De krapte op de Brabantse arbeidsmarkt stelt werkgevers voor aanzienlijke uitdagingen, terwijl het tegelijkertijd kansen biedt voor werkzoekenden die op zoek zijn naar een nieuwe baan in een van de zeer gewilde sectoren.