Burgemeester Buijs stelt derde AED Vrachelen in werking

14 mrt 2019, 6:50 Nieuws
aed
Buurpreventieteam Vrachelen 1
Afgelopen maandag heeft burgemeester Buijs de derde AED in Vrachelen 1 in werking gesteld. In bijzijn van buurtbewoners werd door hem de AED aan voorzitter Frank Boermans overhandigd. Na de openingshandeling begaven de burgemeester en een groot aantal buurtbewoners zich naar de openbare basisschool De Pionier om daar een reanimatiecursus te volgen.

Crowdfunding voor AED

In het najaar van 2018 is het buurtpreventieteam een crowdfund-actie gestart om nog een AED in de wijk mogelijk te maken. In nauwe samenwerking met Stichting Oosterhout Hartveilig werd de actie uitgerold. Door middel van een donatie van deze stichting en het buurtpreventieteam, maar ook door simpelweg met de pet langs de deuren te gaan in de wijk, werd het streefbedrag ruimschoots gehaald.

Wat is een AED?

Leo van Bijnen, voorzitter van Stichting Oosterhout Hartveilig: “Een AED (automatische externe defibrillator) is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt bij het reanimeren van een persoon met een hartfalen. Als aanvulling op de reanimatie door burgerhulpverleners kan de AED met het toedienen van een elektrische schok een gestoord hartritme resetten, waardoor het hart weer in een normaal ritme gaat kloppen”.

55 tot 75 Oosterhouters per jaar

In Oosterhout worden jaarlijks tussen de 55 en 75 mensen getroffen door een hartstilstand. Jong en oud, man en vrouw, altijd geheel onverwachts. Snelle hulp is dan van levensbelang. Binnen 6 minuten starten met reanimatie vergroot de kansen op overleven aanzienlijk. Kansen die nog eens groter worden als bij die reanimatie een AED wordt ingezet. De Stichting Oosterhout Hartveilig heeft Oosterhout en haar kerkdorpen de afgelopen jaren hartveiliger gemaakt door het opzetten van een netwerk met vrijwillige hulpverleners die via een alarmeringssysteem worden opgeroepen en inmiddels 68 AED’s.

Word ook burgerhulpverlener

De Stichting blijft werken aan een sluitend netwerk en doet daarvoor een beroep op u. Meld je aan een laat je opleiden tot burgerhulpverlener. Zo help jij ook mee om de kans op overlijden bij een hartfalen en reanimatie in jouw eigen omgeving te verkleinen. Ben je nog niet opgeleid tot reanimeerder, maar wil je wel levensreddend kunnen handelen net zoals een groot aantal bewoners in Vrachelen 1? En wil je je ook nog beschikbaar stellen als burgerhulpverlener? Meld je dan nu aan via de onderstaande link.