CJIB wil kunnen stoppen met verhogingen bij innen verkeersboetes

10 aug , 6:01 Nieuws
cjib boete
Oosterhout Nieuws
Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) heeft zijn zorgen geuit over de huidige wetgeving rondom de verhogingen bij het innen van verkeersboetes en de uitvoering van strafbeschikkingen. In zijn recente rapport Stand van de Uitvoering 2023 pleit de uitvoeringsorganisatie voor meer ruimte om maatwerk te kunnen toepassen in gevallen waar de standaard verhogingen of straffen onredelijke gevolgen kunnen hebben.

Verkeersboetes

Op dit moment wordt er bij een eerste aanmaning voor een verkeersboete 50 procent van het oorspronkelijke boetebedrag bijgeteld, en bij een tweede aanmaning zelfs 100 procent. Hierdoor kan een boete van 50 euro oplopen tot maar liefst 150 euro. Hoewel deze verhogingen bedoeld zijn als prikkel om tijdig te betalen, erkent het CJIB dat deze regel soms leidt tot onevenredige gevolgen.

Overmacht

De organisatie wijst erop dat er in sommige gevallen sprake is van "aantoonbare bijzondere situaties van overmacht," waarin een stijging van de boete tot onredelijke financiële lasten kan leiden. "Op dit moment heeft het CJIB onvoldoende ruimte om bijzonder maatwerk toe te passen op een aantal specifieke situaties," stelt het rapport. In dergelijke gevallen moeten mensen nu vaak naar de rechter stappen of het Openbaar Ministerie inschakelen om kwijtschelding van de verhogingen te krijgen, wat extra belasting voor het rechtssysteem betekent.

Strafbeschikkingen

Naast verkeersboetes heeft het CJIB ook zorgen over de uitvoering van strafbeschikkingen, met name in situaties die als "hardvochtig" kunnen worden ervaren. Het Openbaar Ministerie kan voor veel voorkomende strafbare feiten een strafbeschikking uitvaardigen, waaronder geldboetes. Jaarlijks worden er ongeveer 300.000 van deze strafbeschikkingen opgelegd.
Hoewel strafbeschikkingen een essentieel onderdeel zijn van de strafrechtketen, signaleert het CJIB dat er op dit moment geen mogelijkheden zijn om de tenuitvoerlegging ervan te staken wanneer de uitvoering in specifieke gevallen niet langer passend lijkt. Het ontbreken van flexibiliteit in dergelijke situaties, gecombineerd met het feit dat gratie momenteel geen optie is, kan volgens het CJIB leiden tot ongewenste en onredelijke uitkomsten.

Oproep tot Verandering

In zijn rapport doet het CJIB een dringende oproep aan de wetgever om de regels te herzien en meer ruimte te bieden voor maatwerk. Dit zou niet alleen de uitvoeringsorganisatie in staat stellen om op een rechtvaardigere manier op te treden in individuele gevallen, maar ook de druk op het rechtssysteem kunnen verminderen door het aantal zaken dat voor de rechter komt te beperken.