Bij diverse Oosterhoutse bakkers zijn vanmorgen in alle vroegte de Hubkes ingewijd. Kortom: het is weer Hubkesdag! Maar wat zijn Hubkes? Bescherming tegen hondsdolheid
Hubkes zijn kleine gewijde
broodjes die, volgens de verhalen, de eters zouden beschermen tegen hondsdolheid en andere kwalen. Het verhaal achter deze traditie gaat terug naar St. Hubertus, die leefde in de achtste eeuw en volgens de legende tot het christendom bekeerd werd nadat hij tijdens de jacht oog in oog stond met een hert dat een kruis in zijn gewei droeg. In 717 werd hij bisschop en verplaatste hij zijn zetel van Maastricht naar Luik, waar hij in de Belgische Ardennen als zendeling actief was en streed tegen heidense gebruiken, waaronder het jaarlijkse offeren van de eerste jachtbuit aan de godin Diana.
Vers gezegende Hubkes
Deze verandering bracht de zogenaamde 'Apostel van de Ardennen' ertoe om offers in de vorm van brood aan hem te brengen, waarmee St. Hubertus de beschermheilige van de jacht werd. Een bijkomend gebruik ontstond toen jagers, later gevolgd door boeren en stadsbewoners, door priesters gezegende broodjes begonnen te eten om zichzelf en hun vee te beschermen tegen hondsdolheid en andere ziekten. Zelfs het vee kreeg een stukje van dit gewijde brood. Tegenwoordig zijn deze vers gezegende Hubkes te koop in verschillende bakkerijen in Oosterhout, zolang de voorraad strekt. De vers gezegende Hubkes worden vandaag in verschillende Oosterhoutse bakkerswinkels verkocht, zo lang de voorraad strekt!