Een op de vijf Brabanders maakt zorgen om energierekening

24 jun 2023, 6:18 Nieuws
stekker stroom stopcontact
Markusspiske by Pixabay
Bijna drie op de tien Brabanders is maandelijks meer dan 15% van hun inkomen kwijt aan de energierekening. Niet zo gek dus dat 22,1% van de Brabanders zich zorgen maakt om de energierekening.

Zorgen om energierekening

Een prijsplafond, energieprijzen die weer gedaald zijn, de zomer op komst en steeds meer aanbod van vaste contracten: op energiegebied lijkt het er weer een stuk beter uit te zien. Desondanks maakt nog altijd ruim een vijfde (22,1%) van de inwoners van Noord-Brabant zich regelmatig zorgen om de energierekening. Die zorgen blijken bovendien terecht, want bijna drie op de tien Brabanders is maandelijks meer dan vijftien procent van hun inkomen kwijt aan de energierekening. Dat blijkt uit een panelonderzoek in opdracht van Slimster.nl, uitgevoerd door onderzoeksbureau Panel Inzicht.

Energiearmoede

Uit het onderzoek blijkt ook dat 28,9 procent van de Brabanders aangeeft maandelijks meer dan 15 procent van hun inkomen kwijt te zijn aan gas en elektriciteit. Bij 11,2 procent gaat het zelfs om meer dan een kwart van het inkomen. Regionale cijfers van voorgaande jaren zijn niet bekend, maar in 2020 was deze zogeheten ‘energiequote’ landelijk gezien gemiddeld nog vier procent. Hoewel de definitie niet helemaal vaststaat, wordt vaak van ‘energiearmoede’ gesproken wanneer een huishouden meer dan tien procent van het (gezamenlijke) inkomen kwijt is aan de energierekening.

Starters

Vooral Nederlanders die aan het begin van hun carrière staan en nog niet zo veel verdienen worden hard geraakt door de gestegen energiekosten. Dat zien we ook in de cijfers: bijna de helft (48,4 procent) van de 18- tot 30-jarigen is meer dan 15 procent van het inkomen kwijt aan energie, een op de vijf (21,2 procent) zelfs minstens een kwart”, aldus Van de Beek. Dit percentage neemt per hogere leeftijdscategorie af: 15,3 procent van de zestigers ziet meer dan 15 procent van hun inkomen aan energie opgaan.