Eerste eikenprocessierupsen krijgen rond deze tijd brandharen

13 mei 2020, 6:31 Nieuws
eikenprocessierups
CC BY-SA 4.0 / Luc Hoogenstein
De eerste eikenprocessierupsen krijgen nu brandharen en die kunnen bij mensen die ermee in contact komen voor ernstige klachten zorgen.

Eikenprocessierupsen

De website Nature Today
meldt dat de eerste eikenprocessierupsen rond deze tijd brandharen krijgen. Rond 20 mei zullen de eerste karakteristieke nesten zichtbaar worden. Maar volgens Nature Today wordt de overlast vooral in juni verwacht. Het is nog niet duidelijk hoe groot het aantal eikenprocessierupsen is. De eikenprocessierups veroorzaakte vorige zomer veel overlast. De Nationale Bomenbank is in opdracht van de gemeente inmiddels gestart met biologische bestrijding van de eikenprocessierups op locaties waar vorig jaar veel overlast was. Die bestrijding gebeurt in de avond en nachtelijke uren, omdat dan het beste resultaat wordt bereikt: het is dan meestal windstil en is er weinig beweging op straat.

Eikenprocessierups in eigen bomen?

Dit jaar proberen veel mensen te helpen door huishoudfolie om boomstammen heen te wikkelen. Dit helpt echter helemaal niets bij de bestrijding van de rups. De eitjes waar de rupsen uitkomen zitten boven in de boom, omdat ze daar de bladeren eten. Met folie wordt de looproute van de rups dus niet geblokkeerd. Het zorgt alleen maar voor extra werk voor de gemeentewerf, want al het plastic moet worden verwijderd. Hoe kun je wel helpen? Plaats een nestkastje voor de koolmees in je eikenboom. De koolmees eet namelijk tientallen rupsen per dag! Heb je rupsen in bomen op je eigen grond, dan kun je bij het meldpunt openbare ruimte terecht voor advies. De gemeente kan je adviseren welke bedrijven je kunt inhuren om de bestrijding uit te voeren. De kosten zijn wel voor eigen rekening. Ga niet zelf aan de slag, maar schakel een professioneel bedrijf in om de bestrijding uit te voeren.

Voorzorgsmaatregelen

De eikenprocessierups heeft een blauwgrijze rug en een groengrijze buik. Het lichaam van de rups is bedekt met lange witte haren en de kop is zwartbruin. De witte haren, ook wel brandharen genoemd, veroorzaken bij aanraking jeuk, huiduitslag of irritatie aan ogen of luchtwegen die erg lijken op een allergische reactie. Een volgroeide rups kan ongeveer 3 cm lang zijn. De rupsen leven altijd in groepen.Belangrijk is dat elk contact met de rupsen en resten ervan (vrijgekomen brandharen, vervellingshuidjes en lege nesten), wordt vermeden. Zorg bij een bezoek aan een (natuur)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Neem bij ernstige klachten contact op met je huisarts.