Enquête ANWB over verblinding door ledlampen tegenliggers

05 jan , 6:12 Nieuws
verlichting auto
Pexels CC0 / Steven Arenas

De ANWB zegt de afgelopen jaren 'opvallend veel' klachten binnen te krijgen over autoverlichting. Door alle nieuwe, krachtige ledlampen hebben steeds meer mensen last van verblinding. Er is nu een enquête over de ervaringen bestuurders, ook van zusterbonden elders. De resultaten hiervan worden gedeeld met de Europese Commissie.

Autoverlichting

Autoverlichting is de afgelopen tien tot vijftien jaar behoorlijk veranderd, met name door de invoering van xenon- en ledverlichting. Het zicht is daardoor beter geworden, maar andere weggebruikers kunnen daar wel weer last van hebben. Uit eerder onderzoek van de ANWB onder onder ruim 13.000 weggebruikers kwam naar voren dat liefst 78 procent aangeeft regelmatig of altijd verblind te worden door felle lampen van andere voertuigen. Vooral grootlicht (76 procent), dimlicht (65 procent) en zelfs fietsverlichting (39 procent) zijn de boosdoeners. Ruim 20 procent van de respondenten vindt de verblinding 'ondraaglijk', 71 procent noemt het 'storend'. Het is een ergernis onder zowel jonge als oudere verkeersdeelnemers. 

Gevaarlijke situaties

Het gevolg is dat weggebruikers wegkijken (72 procent), knijpen met de ogen (60 procent) of recht in de lichtbron blijven kijken (tien procent). Het merendeel geeft aan dat door verblinding alles rondom de lichtbron nauwelijks meer te zien is. Minder goed verlichte verkeersdeelnemers vallen hierdoor ook minder op. Het kan tot negen seconden duren voordat de ogen zijn hersteld na verblinding, blijkt uit Brits onderzoek. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. Bij een snelheid binnen de bebouwde kom van 30 kilometer per uur is dat een afstand van 75 meter. Op een autoweg met 100 kilometer per uur zelfs 250 meter.

Moderne koplampen 

De belangrijkste oorzaak van voertuigverblinding is dat moderne koplampen feller zijn door het kleiner worden van ledlichtbronnen en dat de lichtstralen rechtstreeks op de weg geprojecteerd worden in plaats van door spiegelreflectie. De ANWB en haar zusterclubs zijn al langer in gesprek met autofabrikanten over het aanpassen van lampenunits wil nu ook de Europese Commissie attenderen op deze kwestie.