Eugène Springer vertelt zijn persoonlijke verhaal over Tijd & Eeuwigheid

08 mrt 2021, 8:04 Nieuws
eugene springer
Vastwel
Van maandag t/m zaterdag wordt iedere dag vanaf 18.00 uur een interview uitgezonden op de ORTS met een bijzondere Oosterhoutse gast.

Persoonlijke verhalen

Op initiatief van Vastwel zijn er in de Vasten periode 40 dagelijkse tv uitzendingen met interviews van Oosterhouters met een bijzonder verhaal. Alle gasten vertellen een persoonlijk verhaal, bijvoorbeeld over het verlies van een dierbare, een mooi moment van geluk. Deze week zijn te zien: Piet vd Pluijm samen met Joni Rappange, Han Akkermans, Monique Klerkx, Cees Joosen samen met Arjen van Dijk, Mea Willart en Eugene Springer samen met Cristiaan de Kuijper.

Eugène Springer

"Doen is het nieuwe denken." Eugène Springer, man met een sociaal hart, vrijwilliger en kok bij de Eetkamer in de Bunthoef, zegt het vol overtuiging. Samen met kok Christiaan Kuijper bereidde Eugene in december vorig jaar het kerstdiner voor 200 alleenstaande ouderen. “Oosterhout voor Elkaar regelde zo’n 60 vrijwilligers om het te bezorgen en een praatje aan de deur en om ze een hart onder de riem te steken." Op het moment dat hij besloot de Eetkamer als vrijwilliger op te starten, besefte hij dat hij een verplichting aanging. Hij startte met de Eetkamer niet specifiek om mensen met een kleine beurs aan een goede maaltijd te helpen. Het is juist zijn bedoeling om een diversiteit aan mensen bij elkaar aan de tafel te brengen.

Samen eten

"Samen eten is goed voor het leggen en onderhouden van sociale contacten. En dat zonder bemoeienis van allerlei instanties", want Eugène heeft een hekel aan procedures. "Er wordt tegenwoordig veel teveel vergaderd. Als je kijkt naar het rendement van al die overleggen, is dat vaak bedroevend. Je moet gewoon beginnen met iets wat je graag wilt en als het fout gaat, stuur je bij. Als je iets echt leuk vindt, gewoon doen. Dan wordt er gepraat over sociale cohesie in de wijk. Dat is natuurlijk onzin, want je bereikt met een initiatief altijd maar een deel van de mensen die het nodig hebben." Hij houdt niet van 'voor wat hoort wat'. Eugène: "Iets doen voor de samenleving levert je veel positiefs op. Het levert je in ieder geval veel plezier op en nieuwe contacten en in sommige gevallen helpt het je bij het vinden van een betaalde baan."

Angeluszandloper

Na elk verhaal wordt de Angeluszandloper omgedraaid voor de volgende 24 uur om. De interviews worden afgenomen door Martine Huijbregts, Quin Kempees en Lisanne Fennema. Toon Oomen & Friends zorgen voor de muzikale omlijsting. Het programma wordt op het televisiekanaal van de ORTS vanaf 18.00 uur uitgezonden als onderdeel van de avondcyclus en wordt in de avond elk uur herhaald. Het is ook terug te kijken op het Youtube kanaal van de lokale omroep. Vastwel is een initiatief van het leer- en inspiratiehuis van het Sint Catharinadal.