De gemeente waarschuwt bewoners van in de omgeving van de Krommebeemd, Lissebeemd en het Wiardi Beckmanhof voor overlast van ongedierte.
Overlast van ongedierte
De gemeente heeft verschillende meldingen ontvangen over ongedierte in de omgeving van de Krommebeemd, de Lissebeemd. Door de werkzaamheden aan de watergang zijn schuilplaatsen verstoord, waardoor de
ratten andere schuilplaatsen zoeken, zoals in particuliere tuinen. Ook in de omgeving van het en het Wiardi Beckmanhof zijn meldingen geweest van overlast door ongedierte.
Wat doet de gemeente?
De gemeente probeert overlast van ongedierte zoveel mogelijk tegen te gaan en bestrijdt ongedierte op openbaar terrein. De gemeente gaat hiermee door tot het probleem weer beheersbaar is. Dat kan meerdere weken duren. Daarnaast controleert de afdeling handhaving van de gemeente Oosterhout regelmatig op het voederen van de eenden en illegaal gedumpt afval. Ook worden binnenkort borden geplaatst met de oproep om de eenden en andere vogels niet te voederen.
Huisdieren correct voeren
Ongedierte wordt vooral aangetrokken door voedsel en door afval. Voedsel voor de eenden en vogels trekt ongedierte aan. Om ongedierte te bestrijden moet hier mee worden gestopt. Heb je bijvoorbeeld kippen, konijnen of andere huisdieren in de achtertuin, dan trek je daarmee onherroepelijk ongedierte zoals muizen en ratten aan. De gemeente vraagt je om jouw huisdieren op de juiste wijze en zo beperkt mogelijk te voeren en bij voorkeur geen dieren in je tuin te houden.
Geen vogels meer bijvoeren
Het plaatsen van voer voor vogels in de tuin is ook een bron van voedsel voor deze knaagdieren. De gemeente verzoekt bij voorkeur te stoppen met het voeren van vogels in je tuin en dit niet meer te hervatten. Al je nog voer in je schuur of garage hebt staan, zorg dan dat het voer is opgeslagen in afgesloten blikken of plastic dozen. Verder verzoekt de gemeente je om je afval in de daarvoor bestemde bakken te gooien en het plastic afval in zakken niet te vroeg buiten te zetten. Zonder jouw hulp blijft dit een terugkerend probleem.
Kennis- en Adviescentrum Dierplagen
Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) is het landelijk kenniscentrum voor informatie en advies over de preventie en bestrijding van plaagdieren. Je kunt hier terecht om ongedierte te melden, maar ook voor gratis advies over preventie en bestrijding. Je kunt ongedierte op eigen terrein rechtstreeks melden bij het KAD. De kosten van het bestrijden van ongedierte op jouw eigen terrein zijn voor eigen rekening. Als blijkt dat de overlast over een groter deel van de straat reikt, dan neemt het bestrijdingsbedrijf contact op met de gemeente voor de verdere aanpak in de straat. Als de gemeente in actie komt op verzoek van het bestrijdingsbedrijf, dan worden er geen kosten doorberekend. Je kunt met het KAD contact opnemen via telefoonnummer 0317 - 41 96 60 of via mailadres
[email protected]