Geschiedenis van Oosterhout komt tot leven in derde editie van ‘De Voordeur’

29 sep , 6:37 Nieuws
voordeur2
Tijdens Burendag is de derde editie van het Oosterhoutse magazine 'De Voordeur' gepresenteerd. Deze editie staat het centrum centraal.

De Voordeur

Ja, het is een beetje een gek gebied geworden, als je het op de kaart bekijkt. Soms loopt het zo... Maar reuze interessant is het wel! Wat een bak geschiedenis komt er tevoorschijn als je dit stuk Oosterhout onder de loep neemt. En niet de kortgeleden (kort geleden) geschiedenis, nee, het gaat hier écht terug tot het jaar 1000. Deze derde en voorlopig laatste editie van De Voordeur is weer heel bijzonder geworden. En hij werd gelanceerd tijdens de burendag van de St. Janstraat, op Burendag.

Oosterhoutse moppen

Uiteraard staat er ook een pagina over de geschiedenis van deze plek in het tijdschrift. Ooit opgericht door de Herensociëteit om samen te komen. En heden ten dage gebeurt dat dus nog steeds, door de vele bezoekers van ver weg en dichtbij. De opening ging gepaard met Oosterhoutse moppen, lekkere koekjes waarmee Koek- en Snoepfabriek De Hoog ooit hoge ogen gooide. En die zat dus ook in deze buurt. Vandaag de dag worden ze nog steeds gemaakt door de bakker in de Rulstraat, die natuurlijk niet mag ontbreken als je het hebt over dit oude stuk centrum.

Handelsgeschiedenis

Met zijn karakteristieke architectuur en grote handelsgeschiedenis zou je er een boekwerk over kunnen maken. Grote fabrieken hebben er gezeten, die aan de basis staan van hedendaagse concerns zoals Verschure. Maar ook de grond die ooit behoorde tot het Slotbos van de Slotbosse Toren, het voormalige Huis Ten Strijen, kent een heel eigen verhaal. Gelukkig vinden we dat nog terug in de straatnamen en hebben we daar uiteraard iets over opgenomen in het magazine. Ook deze editie bevat weer een serie podcasts, waarin échte Oosterhouters praten over de verhalen van de straat. Hoe was het hier vroeger? Wat speelde zich hier af? Je kunt ze allemaal beluisteren via de website van stichting Waardemakers, ook zonder het tijdschrift te kopen.

Hier te koop

Het tijdschrift is te koop bij verschillende verkooppunten in de buurt: Bakkerij de Jong, De Pannehoef, Speelgoedmuseum Op Stelten, Helmut de Kapper, Loretta’s Broodjes, Rombouts Tweewielers en Museum Oud Oosterhout. Het tijdschrift kost 7,50 euro en je kunt betalen met een QR-code op locatie. Dit is de derde editie op rij. Benieuwd naar andere wijken? Neem een kijkje in de inkijkexemplaren op de grotere verkooplocaties!