Girls’Day wekt interesse in techniek en IT bij leerlingen Curio Effent

19 apr 2021, 6:45 Nieuws
it meisjes
Ilse Luijken Fotografie
Afgelopen week deden 27 tweedejaars leerlingen van Curio Effent mee aan Girls'Day om kennis te maken met techniek en IT.

Girls'Day

Girls’Day, een landelijk initiatief van VHTO om meiden kennis te laten maken met diverse richtingen béta, techniek en IT deed dit jaar ook Curio Effent aan. Liefst 27 tweedejaars meldden zich spontaan aan op dé Mavo van Oosterhout, landelijk zijn het zelfs 4.700 meisjes. Hoe de eerste introductie is met deze voor velen nieuwe vakrichtingen is, vragen we een dag later aan Isis, Milou, Maggy en Ninte. We zijn een beetje flabbergasted als we horen hoeveel ze zich 24 uur later nog van het online programma herinneren...

Aftrap minister Van Engelshoven

"In de landelijke intro was een spel met een escaperoom en een quiz verwerkt waarin ook een link tussen techniek/IT en klimaatverandering werd gelegd. Dat sprak ons meteen aan omdat we dit ook een belangrijk onderwerp vinden en dat de toekomst heeft." De aftrap werd gepresenteerd door Eva Cleven, "Zij is leuk, we kennen haar van Klokhuis" en "ze zat ook in Expedition Robinson". Cleven kondigt de minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven aan die onderstreept dat meiden alles kunnen dus ook werken in béta-vakken, techniek en IT. "Laat niemand je vertellen dat je het niet kunt", luidt de hartenkreet als tegelijk een confettikanon wordt afgeschoten. De dag kan nu echt beginnen.

Innovatie

Op Curio Effent maken de meiden kennis met het bedrijf Dassault Systèmes Een werkbezoek dat door corona grotendeels online wordt afgelegd. Dassault Systèmes staat voor virtuele toepassingen die bijdragen aan innovatie op tal van terreinen. ‘Kortweg: simulatie wordt werkelijkheid’. De onderneming kan genoeg praktijkvoorbeelden tonen want ze is een wereldspeler met hoofdkantoren in Shanghai, Boston en Parijs en telt 290.000 klanten verdeeld over 140 verschillende landen. In Nederland is Den Bosch de vestigingsplaats. De gedreven HR-medewerker Sharon Koopman en het deskundige projectteam leggen uit hoe hun bedrijf werkt.

Even een drone printen

Omdat een fysiek bedrijfsbezoek dus niet mogelijk is, worden er diverse filmpjes vertoond. Het ‘leerlingenpanel’ va Curio Effent is onder de indruk: "In de filmpjes zagen we mooie voorbeelden in de landbouw, energievoorziening, zorg en onderwijs" en, zo vult een ander aan, "ook de vlieg- en ruimtevaart. Pff, deze techniek zit echt in alles!" En hoewel alle producten stevig wetenschappelijk onderbouwd zijn, schrikt het de Mavoleerlingen niet af: "In het begin lijkt het nog even de ver-van-mijn-bed-show maar als ze dan laten zien hoe je met behulp van een 3d-printer een hele drone in elkaar kunt zetten, snap je hoe dichtbij het staat". Dat wordt nog duidelijker als de 14-jarige scholieren met behulp van simulatie een huis kunnen inrichten. "Waar de keuken komt, welk meubilair je op welke plek kunt gebruiken – fantastisch. We hadden nog zoveel ideeën waar we nog niet eens aan toegekomen zijn", aldus Milou en Isis die mede op grond van een eigen verhuizing zo enthousiast raakten dat ze een loopbaan in de huisstyling niet uitsluiten..

Meiden kijken anders

Sharon Koopman kijkt al even enthousiast terug: "Zo’n presentatie was voor ons de eerste keer, maar mede door de positieve reacties smaakt het naar meer". Het bedrijf heeft daar ook belang bij want ook in het geval van Dassault Systèmes zijn vrouwen nog ondervertegenwoordigd. De leerlingen krijgen de vraag waarom meer vrouwen in technische bedrijven zo belangrijk is. "Meiden hebben toch een andere manier van kijken." "Meiden zijn slimmer." :Een ander perspectief levert ook andere toepassingen op." "Meer girlpower in een bedrijf is sowieso een goede zaak!", klinkt het zelfbewust.

Digitale Geletterdheid

Girls’ Day valt bij Curio Effent onder het vak LOB (Loopbaanbegeleiding) waar de scholieren gedurende 4 jaar nagaan hoe hun eigen interesses en kwaliteiten aansluiten bij de arbeidsmarkt. Docenten Nynke Kops en Ronald Mattijssen zijn de drijvende krachten deze dag. "Het was best een pittig programma, des te blijer zijn we met de feedback. Men heeft er veel van geleerd, dat merk je wel. Ze hebben er weer een keuze bij voor de toekomst." Landelijk organisator VHTO, een expertisecentrum genderdiversiteit in béta, techniek en IT, maakt van de gelegenheid gebruik om een nieuw vak voor te stellen: Digitale Geletterdheid, liefst al vanaf de basisschool. Goed idee? De leerlingen van Curio Effent twijfelen nog. "Dat je al vroeg basisvaardigheden leert, is wel goed want alles is digitaal tegenwoordig. Maar niet iedereen is een geboren programmeur", zo temperen ze al te hoge verwachtingen.