Herdenking en reflectie in Maczek Memorial in Breda

12 mei , 6:01 Nieuws
maczek memorial
Wadec Salewicz | Maczek Memorial Breda

De voorstelling 'Sporen' biedt ruimte tot bezinning, en legt een link tussen lokale én internationale oorlogservaringen. 

12 mei 1940

Op Eerste Pinksterdag, 12 mei 1940, vandaag precies 80 jaar geleden, nam de toenmalige burgemeester van Breda, de heer Van Slobbe, een besluit dat het leven van duizenden zou beïnvloeden. In een poging om de inwoners van zijn stad te beschermen tegen het naderende oorlogsgeweld, gaf hij het bevel tot een algehele evacuatie. Alle 50.000 Bredanaars moesten de stad verlaten, want de frontlijn had Breda bereikt. Het dreigende gevecht tussen de Franse en Nazi-Duitse troepen kon fataal uitpakken voor de bevolking. Hoewel het merendeel van de evacués al na enkele dagen terugkeerde, liet deze ingrijpende gebeurtenis zijn sporen na. Onderweg verloren 104 mensen het leven. De stad zelf bleef wonderwel gespaard van grote schade – een zeldzaam geluk in die tijd.

Aangrijpende geschiedenis

De geschiedenis van Breda staat in schril contrast met de tragische gebeurtenissen die zich een paar maanden later voltrokken in Oost-Polen. In september 1939 viel de Sovjet-Unie, twee weken na de Duitse inval, het oosten van Polen binnen. Wat volgde, was een van de grootste gedwongen deportaties uit de twintigste eeuw. In de nacht van 9 op 10 februari 1940 begon het eerste transport: zo’n 140.000 Poolse families werden in allerijl gedeporteerd naar Siberië. Ze kregen nauwelijks tien minuten om hun bezittingen te verzamelen, voordat ze in veewagens – vaak met vijftig tot zestig personen per wagon – werden afgevoerd. De barre tocht naar het onbekende duurde weken, en velen overleefden deze niet.

Voorstelling 'Sporen'

Over deze aangrijpende geschiedenis vertelt de voorstelling 'Sporen', die donderdagavond 15 mei om 20.00 uur te zien is in het Maczek Memorial aan de Ettensebaan in Breda. De voorstelling biedt ruimte tot bezinning, en legt een link tussen lokale én internationale oorlogservaringen. Na afloop is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan. De vrijwilligers van Stichting Serce Polski verzorgen Poolse lekkernijen bij de koffie. De entree bedraagt 11,20 euro. Meer informatie is te vinden op www.maczekmemorialbreda.nl.