Op zondag 23 juni vindt de jaarlijkse Dag van de Overprikkeling plaats, met als doel bewustwording te creëren over de impact van overprikkeling bij hersenaandoeningen.
Dag van de Overprikkeling
Overprikkeling treft mensen met een hersenaandoening in verschillende vormen en kan door simpele triggers zoals licht en geluid veroorzaakt worden. Dit bemoeilijkt hun deelname aan het sociale leven en de maatschappij. Actrice Margôt Ros, ambassadeur van de Hersenstichting, deelt haar ervaring met overprikkeling na een hersenschudding in 2018: "Sinds mijn hersenschudding is een normaal uitje niet meer vanzelfsprekend. Een theater- of museumbezoek moet ik zorgvuldig plannen en er andere dingen voor laten. Voor veel mensen is een bezoek zo heftig dat ze helemaal niet meer gaan en aan de zijlijn staan."
Prikkelvriendelijke samenleving
Overprikkeling is een vaak onderschat probleem dat het dagelijks functioneren ernstig kan belemmeren. De Hersenstichting wil meer aandacht voor de invloed van overprikkeling op het dagelijks leven en pleit voor een prikkelvriendelijke samenleving. David Verschoor, directeur van de Hersenstichting, benadrukt het belang van begrip, ondersteuning en praktische veranderingen voor een betere kwaliteit van leven voor mensen met overprikkeling. Van 17 t/m 30 juni voert de Hersenstichting campagne om bewustwording te vergroten en mensen aan te sporen bij te dragen aan een prikkelvriendelijke samenleving. Onderdeel van de campagne is een prikkelarme commercial op radio, TV en online, waarmee op een opvallende manier rust in het reclameblok wordt gebracht.