Het is kurkdroog in West-Brabant. Het neerslagtekort evenaart inmiddels het beruchte droogtejaar 1976.
Door de aanhoudende droogte grijpt waterschap Brabantse Delta in: vanaf vandaag, woensdag 14 mei om 09.00 uur, gelden in zes extra gebieden onttrekkingsverboden voor oppervlaktewater. Tuinen, landbouwgronden en natuurgebieden snakken naar water, maar de weersvoorspellingen geven weinig hoop: ook de komende tien dagen blijft regen uit. Waarnemend dijkgraaf Rian Govers spreekt van een zorgelijke situatie. “In 2023 en 2024 hadden we te maken met extreem natte omstandigheden. Daardoor konden we gelukkig een buffer opbouwen; we gebruikten de bodem als een spons,” legt ze uit. “Maar de voorsprong waarmee we deze droge periode ingingen, is door de afgelopen maanden alweer verdampt. Dat stelt ons voor extra uitdagingen.”
Met de nieuwe maatregelen geldt nu in totaal voor tien stroomgebieden een verbod om oppervlaktewater te gebruiken voor beregening. In de zes nieuw toegevoegde gebieden – waaronder Dongevallei, de Groote Leij en de Wouwse gronden – is vanaf 14 mei elk gebruik van oppervlaktewater voor beregening verboden. Hier vallen naast Ter Aalst en Den Hout ook enkele Oosterhoutse wijken onder, zoals Vrachelen, Vlindervallei, Oud-West en een deel Oosterheide en Slotjes-West bijvoorbeeld. Een actuele kaart van alle onttrekkingsverboden is HIER te vinden.
Volgens Govers is de droogte van nu een bevestiging van de noodzaak tot structurele aanpassingen. “We werken dagelijks aan een watersysteem dat beter bestand is tegen weersextremen. De klimaatverandering dwingt ons om mee te bewegen met het water. We investeren daarom in slimme waterinlaten, stuwen op strategische plekken en natuurgebieden die ook water kunnen bufferen.” Het waterschap roept inwoners en bedrijven op om zuinig om te gaan met water. Het waterschap geeft aan dat water wel vanzelfsprekend lijkt, maar deze droogte opnieuw laat zien dat we het ons niet kunnen permitteren om er ondoordacht mee om te gaan.