Illustraties op trafohuisjes door jonge Brabantse makers

mei 29 , 6:31 Nieuws
landstad de baronie
Aan de Bergse Baan heeft kunstenaar Daan van Bommel een trafohuisje voorzien van een kleurrijke illustratie.

Illustraties op trafohuisjes

In opdracht van streeknetwerk Landstad de Baronie selecteerde KOP twee jonge Brabantse illustratoren, Daan van Bommel en Katinka Feijs, om in Oosterhout diverse trafohuisjes van Brabant Water te voorzien van illustraties. De ontwerpen nodigen uit om na te denken over de relatie tussen mens en natuur, en de essentiële rol van water in ons leven. De illustraties zijn te bezichtigen op drie objecten aan de Bergse Baan in Oosterhout in het bosgebied Vrachelen.

De verbinding tussen bos en drinkwater

Daan van Bommel, illustrator uit Breda, voelt een diepe verbinding met de Brabantse natuur. Hij groeide zelf op Oosterhout en was als kind vaak te vinden op de Vrachelse Heide, wat deze opdracht bijzonder betekenisvol voor hem maakt. Voor deze opdracht werd Daan geïnspireerd door de nieuwe koers van Brabant Water richting een ‘robuust drinkwatersysteem'. Hij verzamelde beelden en bekeek video's over waterwinning, wat leidde tot een focus op de relatie tussen de natuur en ons drinkwater. Dit resulteerde in een helder en krachtig ontwerp dat zowel de menselijke als de natuurlijke kant van waterwinning en beheer benadrukt.

Water met een takje

"In mijn werk zoek ik naar de symboliek die een idee of vraag aan de orde stelt. Voor dit ontwerp wilde ik dat de kijker zich bewust wordt van de relatie tussen het bos en het water dat uit onze kranen komt," aldus Daan van Bommel.Het uiteindelijke ontwerp toont een glas water met een takje erin en het logo van een waterwingebied. Het logo symboliseert de menselijke kant van waterwinning, terwijl het takje in het glas de natuurlijke kant weergeeft. Door deze elementen samen te brengen, hoopt Daan dat de kijker de waarde en de oorsprong van ons drinkwater beter begrijpt en waardeert.