KNMI waarschuwt met code geel voor plaatselijk dichte mist

08 mei 2023, 6:15 Nieuws
knmi mist
Maandagmorgen heeft het KNMI tot 9.00 uur code geel afgegeven vanwege plaatselijke dichte mist met zicht minder dan 200 meter.

Code geel

In het westen, zuidwesten en midden van het land komt plaatselijk dichte mist voor met een zicht van minder dan 200 meter, zo meldt het KNMI op haar website. De mist zal halverwege de ochtend verdwijnen. Je hebt kans op vertragingen op de weg, in het openbaar vervoer en in het vliegverkeer. Het KNMI adviseert bij dichte mist langzamer te rijden. Houd grotere afstand tot andere weggebruikers en schakel de juiste verlichting in: mistlampen voor (bij minder dan 200 meter zicht), ook mistlampen achter (bij minder dan 50 meter zicht). De code geel waarschuwing geldt in de provincie Brabant tot 9.00 uur.

Wat is mist?

Het KNMI legt uit wat mist is: "Mist is beperking van het zicht door kleine in de lucht zwevende waterdruppeltjes. Bij mist is het zicht aan het aardoppervlak minder dan 1000 meter. Bij een zicht van minder dan 400 meter kan het verkeer er last van krijgen. Dichte mist met een zicht van minder dan 200 meter is gevaarlijk. Zeer dichte mist met een zicht van minder dan 50 meter dwingt tot stapvoets rijden."