Korte film over Willem van Duivenvoorde brengt Oosterhoutse geschiedenis tot leven

28 mei , 6:47 Nieuws
waardemakers
Stichting Waardemakers

Stichting Waardemakers maakt een korte film over het Willem van Duivenvoorde. Het is dit jaar 700 jaar geleden dat hij Heer van Oosterhout werd.

Willem van Duivenvoorde

In 2025 is het precies 700 jaar geleden dat Willem van Duivenvoorde Heer van Oosterhout werd. Een historische mijlpaal die in Oosterhout niet onopgemerkt voorbijgaat. “En dat precies in het jaar dat ik de nieuwe burgemeester van Oosterhout mocht worden. Dit jubileumjaar is een mooie aanleiding om dit verhaal van Oosterhout weer eens extra in beeld te brengen en te delen,” aldus burgemeester Gerdo van Grootheest. Veel mensen weten niet meer wie Willem van Duivenvoorde was, of wat hij voor onze streek betekende. De nieuwe film Onze Willem moet daar verandering in brengen. “Dit is ons verhaal,” zegt regisseur Daphne Schriek. “Dit is het verhaal van Oosterhout, Geertruidenberg, Dongen en Breda.”

Waardemakers

De film, een productie van Stichting Waardemakers, vertelt het leven van een van de rijkste en machtigste mannen van de 14e eeuw. Willem begon als kamerheer van de Graaf van Holland en klom op tot de grootste particuliere grondbezitter van Holland, Brabant en Zeeland. Hij bouwde kastelen, kloosters en kapellen – ook in Oosterhout – en liet zelfs een haven aanleggen. “Met deze film willen we dit onder de aandacht brengen,” aldus Schriek.

Slotbosse Toren

Hoewel er van zijn bouwwerken weinig bewaard is gebleven, staat in Oosterhout nog steeds de Slotbosse Toren, het enige overblijfsel van het kasteel dat hij hier bouwde. Willem was schoutambacht van Geertruidenberg en Heer van Oosterhout, Breda en Vianen. “Hij zorgde goed voor zijn nakomelingen,” vertelt de film, “maar ook zij konden niks erven.” Via Johanna van Polanen, die op jonge leeftijd trouwde met Engelbrecht van Nassau, kwamen zijn bezittingen uiteindelijk terecht bij de familie Van Nassau.

Cadeautje voor Oosterhout

“De film is informatief en onderhoudend voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Niet alleen in Oosterhout, maar in heel Brabant, eigenlijk,” zegt Juul Langenberg van De Waardemakers. “We geven de film graag cadeau aan iedereen die wat meer wil weten over lokale geschiedenis en erfgoed van deze streek.” De film is verteld door actrice en docente Janneke Kops en duurt een kwartier. Hij is hieronder gratis te bekijken. Van Grootheest: “Ik hoop ook dat deze film vooral een uitnodiging is aan eenieder om dit jaar samen het verhaal van Willem tot leven te brengen. Misschien weet jij wel een mooie activiteit om zijn belang voor Oosterhout onder de aandacht te brengen.”