Kwart van de Nederlanders doet deur niet op slot bij verlaten woning

09 jul 2022, 6:15 Nieuws
inbreker inbraak
S_Salow by Pixabay
Bijna tweederde van de Nederlanders voelt zich veilig in en rondom het eigen huis (61%), mede door goed onderling contact met buren. Dat blijkt uit onderzoek van MarketResponse in opdracht van Univé.

Deur niet op slot

Twee op de drie Nederlanders schatten de kans dat zij de komende vijf jaar slachtoffer worden van inbraak in als (heel) klein. Bijvoorbeeld omdat ze goed contact hebben met hun buren, wat een veilig gevoel geeft. Hierdoor durven zij zelfs even weg te gaan zonder de deur op slot te doen (23%). Ook laat een kwart van de Nederlanders gerust een raam open staan als zij weg zijn. "Hoewel het letten op elkaars huis belangrijk is, kan de kans op inbraak verder verkleind worden door ramen en deuren goed af te sluiten, ook als je maar even de woning verlaat. Inbrekers hebben maar heel even nodig om je huis binnen te komen," benadrukt Erik Dokter, manager Verzekeringsbedrijf.

Beter een goede buur

Buren zijn belangrijk bij het voorkomen en beperken van inbraakschade. Oplettende buren zijn vaak de eersten die alarm slaan bij verdachte situaties. De helft van de Nederlanders belt bijvoorbeeld de politie en 19% belt de eigenaar, als ze een verdacht persoon in het huis van hun buren zien. Een derde van de Nederlanders zou dan ook meer contact willen hebben met buren over veiligheid in de buurt. Toch kan een inbraak dankzij oplettende buren niet altijd voorkomen worden. Want hoewel het aantal woninginbraken in Nederland in het algemeen al jaren daalt, blijkt uit cijfers van Univé dat vooral in de provincies Flevoland, Limburg en Noord-Brabant relatief vaak woonschades door inbraak gemeld worden. Daarom blijft het belangrijk om het huis regelmatig door de ogen van een inbreker te bekijken. Op de speciale website van de politie via de onderstaande link tips vinden om inbraak te voorkomen.