Donderdag 9 en vrijdag 10 januari leggen duizenden apotheekmedewerkers in heel Nederland opnieuw het werk neer.
Ondanks maanden van acties en protesten weigeren werkgevers verder te gaan dan een loonsverhoging van slechts twee procent. De bonden FNV en CNV noemen dit aanbod "onacceptabel" en houden vast aan hun eis van een loonsverhoging van zes procent met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2024, een eindejaarsuitkering van twee procent en een vergelijkbare loonstijging in 2025. Ook willen zij dat alle gewerkte uren worden uitbetaald, inclusief korte voorbereidingsmomenten zoals voor openingstijd.
"Er is nog steeds geen betere CAO, dus we hebben geen andere keuze dan opnieuw actie te voeren,” zeggen onderhandelaars Ralph Smeets (FNV) en Albert Spieseke (CNV). “Het geduld van de medewerkers is op. Hun boodschap is luid en duidelijk: geef ons waar we recht op hebben, want ons krijg je niet klein. Als er niet snel een akkoord komt, zullen de landelijke stakingen doorgaan.” Bijna 2000 openbare apotheken zijn deze week twee dagen dicht. Welke Oosterhoutse apotheken gaan staken is op dit moment nog niet bekend.
In december verbood de rechter een geplande driedaagse staking rond de kerst. Werkgevers hoopten hiermee een einde te maken aan de acties, maar volgens de bonden heeft het juist het tegenovergestelde effect gehad. “De actiebereidheid is groter dan ooit,” stellen Smeets en Spieseke. Zoals bij eerdere acties wordt ook deze landelijke staking zo georganiseerd dat de gezondheid van patiënten niet in gevaar komt. Spoedzorg blijft gegarandeerd, benadrukken de bonden. Toch waarschuwen zij dat zonder een snelle oplossing de acties zullen aanhouden.