In het kader van het 30-jarig jubileum van
Kookclub LCC schrijft
Dolores maandelijks een vrolijke inspirerende
column over eten en koken.
Eerst eten!
Het is al een tijd geleden dat ik gestopt ben met roken. Maar roken in m’n rookoventje doe ik graag. Bij voorkeur met een
mooie moot zalm voor op de salade. Ik zou zelf niet snel zo’n oventje/pannetje gekocht hebben (en het is zo gaaf om te doen) maar ik heb het destijds cadeau gekregen van de collega’s. Tja, en die willen natuurlijk weten of het al een beetje lukt. In het begin is het best spannend. Voor degene die het niet kennen: het is feitelijk een rechthoekige pan met een schuifdeksel. In de pan zit een lekschaaltje met een rekje waarop je je gerecht (in mijn voorbeeld zalm) legt. Onder het lekbakje doe je de rookmot, dat is gewoon zaagsel van een boom. Je hebt dus veel soorten rookmot zoals appel, kers, beuken, eiken, etc.
Voordat je de pan/rookmot gaat verwarmen, zorg je dat je de zalm al hebt gekruid (met peper/zout en/of andere kruiden) en dat die gereed staat op het rekje. Want als de mot eenmaal goed rookt, moet de zalm erin en gaat het kastje dicht en mag het niet tussentijds open. Dat maakt het spannend. Niet te zuinig zijn met de rookmot (twee volle eetlepels of zo), rustig opwarmen zodat het niet verbrandt en als je behoorlijk wat rook hebt, het rekje met de zalm erin en dan snel dicht met die schuif. Je kookpit direct wat lager zetten en dan luister je goed naar de zalm… echt waar, luisteren.
Zodra je de eiwitdruppels hoort vallen op het lekbakje (na tien minuutjes of zo), zet je de pit op de allerlaagste stand en wacht dan nog een minuut of tien. Bij een dikke moot duurt het wat langer. Het roken gaat rustig verder. Dit is een kwestie van proberen en leren. Apetrots als die zalm mooi gekleurd, lekker mals en glanzend uit het oventje komt. Roken met een cederplankje op de BBQ gaat ook prima. Ruim van tevoren het plankje in een bak met water leggen met iets zwaars erop. Als de BBQ op temperatuur is, het plankje erop leggen en als die rookt, gaat de zalm erop. Daarna het deksel dicht en na 15 à 20 minuutjes zou de zalm goed moeten zijn.
Ik schat in dat er meer lezers zijn met een BBQ dan met een rookoventje, dus de tip is voor de BBQ-bereiding. Daar ga ik niet over haha (dat doet Juan), dus voor mij een gelegenheid om die
salade voor te bereiden en daarna met een koel glas rosé te wachten totdat Juan de zalm heeft gerookt. Heerlijk in de zomer, lekker veel BBQ-en fijne vakantie alvast!
Met culinaire groet,Dolores