In het kader van het 30-jarig jubileum van Kookclub LCC schrijft Dolores maandelijks een vrolijke inspirerende column over eten en koken. Eerst eten!
De dagen worden echt al wat langer, dat vind ik zo fijn. Dan nemen we in de keuken al een beetje afscheid van onze winterse stamppotten en stoofschotels. Nog even en ik kan de verse kruiden weer uitbreiden in de tuin en niet lang daarna komen de asperges en aardbeien.
Zelf brood bakken, dat leek mij altijd een enorm gedoe. Maar sinds kort bak ik zo af een toe een zuurdesembroodje (geleerd van een vriendin van de yoga ?). Zelf een starter maken en regelmatig voeden om die actief te houden. Op tijd op temperatuur laten komen en laten rijzen. Het is eigenlijk zo gepiept, bloem, starter, beetje zout en lauw water samen kneden tot een deeg, uurtje rusten, dan de eerste keer vouwen, nog een uurtje rusten en dan de tweede keer vouwen en uurtje rust.
Daarna een nacht koel overnachten en de volgende ochtend, een stukje bakpapier in de Römertopf doen en daar het deeg in leggen en minimaal twee uur op kamertemperatuur laten rijzen. En dan bakken, echt superleuk om te doen. Het lijkt veel werk, maar het zijn korte handelingen en je wordt er heel ‘zen’ van. Dus ik ben een beetje in de ban van dit brood.
Lunchen moet ook gewoon lekker zijn. Zeker in het voorjaar, lekker buiten, beetje zon. Maar hoe maak je in een handomdraai de lekkerste Italiaanse tosti ooit? Je neemt per persoon één grote tortilla (gewoon uit de supermarkt) en die knip je in, tot aan het middelpunt. Dit is nodig zodat je de ronde tortilla in vieren kunt vouwen. Je besmeert de tortilla met een dunne laag zelfgemaakte tomatensaus (of ketchup, BBQ-saus).
Daarna beleg je een kwart met mini mozzarella, een kwart met in plakjes gesneden zwarte olijfjes, een kwart met prosciutto-ham en op laatste deel leg je wat rucola met plakjes tomaat bv Romaatjes (niet te veel vulling, want dat bakt niet handig). Dan vouw je de tortilla in vieren op, zodat je een waaier over houdt, die leg je even in het tosti-ijzer, of gewoon met een beetje boter “om en om” bakken in de koekenpan totdat de wrap goudbruin is en de kaas smelt.
Je kunt eindeloos variëren, bijvoorbeeld beetje roomkaas met avocado, truffel-tapenade, dunne plakjes champignon of kipfilet. Gewoon alles wat jij lekker vindt. Dit is echt niet veel werk en heel erg lekker. Bij de tip staat een filmpje als voorbeeld van een tortilla wrap. Zie jij jezelf al zitten, lekker in de lentezon, bord op schoot met zo’n overheerlijke tortilla-wrap? Ik wel hoor; eerstvolgende lentedag maak ik beslist zo’n wrap, jammie…
Met culinaire groet,
Dolores