LCC column van Dolores: "Eerst Eten" (deel 12)

25 sep , 6:38 Nieuws
column lcc
In het kader van het 30-jarig jubileum van Kookclub LCC schrijft Dolores maandelijks een vrolijke, inspirerende column over eten en koken.

Eerst Eten

De blits maken aan tafel met gerechten die er indrukwekkend uitzien, maar feitelijk niet heel erg ingewikkeld zijn, dat is echt het allerleukste. Het is een kwestie van uitproberen. Als ik een nieuw gerecht maak, zit er regelmatig een verrassend element in, iets wat ik niet had ingeschat, maar wat ongelooflijk goed uitpakt. Zo maakte ik een hartige bami-taart met filodeeg, eigenlijk omdat het al een tijd geleden was dat ik met filodeeg had gewerkt en dat weer eens wilde proberen. In het recept staat kipfilet, maar ik gebruik altijd kippendij. Dat is echt zoveel lekkerder en malser.
In dit recept begin je met een vel filodeeg op de bodem van je taartvorm en daarna drapeer je de vellen filodeeg over de rand van je taartvorm. Als alle vulling erin zit, dek je de vulling af met één vel filodeeg en vouw je de rest vel voor vel terug. Gewoon losjes laten liggen en vooral niet proberen om het netjes of mooi te maken. Hoe rommeliger, hoe beter! De vellen filodeeg krullen op tijdens het bakken en dat is tof om te zien. Je wordt dan beloond met een hartige taart die oogt als een klein kunstwerkje en ook nog eens boordevol gezonde groenten en hartige kip zit. Lekker met een zelfgemaakte satésaus.
Een vriendin vertelde over een dessert genaamd "rocky road". Daar had ik toen nog nooit van gehoord, maar dat is nou echt een lekker en grappig gerecht met eindeloze mogelijkheden. Feitelijk is het chocolade smelten, vermengen met stukgeslagen koekjes, mini-stroopwafeltjes, gekleurde snoepjes, marshmallows, etc. Het mengsel stort je in een (met bakpapier bekleed) langwerpig blik (de "road") en dan laat je het afkoelen. Leuk als er kinderen aan tafel zitten die de eer hebben om de rocky road stuk te tikken met een lepel of klein hamertje (tip van vriendin). In de volwassen versie gebruik je vijgen, stukjes Medjoul-dadels, luxe noten, gedroogde abrikozen, fruit en pistachenootjes. Zo’n dessert oogt geweldig op tafel, en het is prettig dat je het van tevoren al kunt maken.
En nu de schoolvakanties voorbij zijn en de meeste mensen weer aan het werk, nog een gerechtje dat lekker hartig is en ook snel gemaakt kan worden. Ideaal voor de vrijdagavond na een week van hard werken en leren. Een ‘pizza’ van naan afbakbroodjes met koriander en knoflook. Die maak ik al heel erg lang. Per persoon één naan op de met bakpapier beklede bakplaat, geraspte kaas erover en beleggen met wat jij lekker vindt: fijne schijfjes rode ui, plakjes tomaat, champignons, salami of ham, wat zwarte olijven erover, misschien nog wat mini-mozzarella, versgemalen peper en Italiaanse kruiden. Iets van twintig minuutjes in een voorverwarmde oven en smullen maar.
Zo zie je maar, het hoeft niet altijd heel culinair of ingewikkeld te zijn; soms heb je gewoon trek in “iets lekkers” en dat is deze naan pizza beslist. Geniet ervan!
Met culinaire groet,
Dolores