LCC column van Dolores: "Eerst Eten" (deel 19)

16 apr , 6:31 Nieuws
lcc
Dolores | LCC

In het kader van het 30-jarig jubileum van Kookclub LCC schrijft Dolores maandelijks een vrolijke, inspirerende column over eten en koken.

Eerst eten

Bij de kookclub koken we hele mooie gerechten waar je met z’n tweeën ook echt even mee bezig bent. Immers, je bent er om te koken (en te genieten van de resultaten). We zijn dan met ca. twaalf kookliefhebbers aan het werk. Het is gezellig, de gesprekken gaan vaak over koken en eten, maar natuurlijk ook over andere onderwerpen. En soms ben je dan toch een beetje afgeleid en vergeet je wat je op het vuur had staan.

Dat overkwam mij een tijdje geleden. Ik was bezig mosterdzaadjes in te koken in sushi-azijn voor de bloemkoolmousse met forel en mosterdzaad. Uiteraard op een zacht en rustig vuurtje, maar ja — je moet het wel goed in de gaten houden. Ik had al een paar keer gecheckt en geroerd, maar was uiteindelijk toch iets te lang afgeleid geweest...

Toen ik weer keek, was de sushi-azijn he-le-maal gekaramelliseerd, met de mosterdzaadjes erin. Het was nog net een beetje vloeibaar, dus precies op tijd, dacht ik nog. Pan van het vuur gezet en verder met de bloemkoolmousse, de radijsjes in het zuur en de gerookte forel. Tegen de tijd dat ik de mosterdzaadjes nodig had, was alles gestold in de pan… volledig uitgehard. Het leek op een soort kunsthars. Tja, en je wilt/moet het gerecht én de pan redden: stress!

M’n nieuwe vriend GPT gevraagd, en gelukkig was het niet zo moeilijk: beetje water erbij en zachtjes verwarmen. Daarna de mosterdzaadjes eruit gezeefd en uitgespreid op bakpapier. De karamel opgevangen in een potje — dat kan je immers niet doorspoelen, want dan raakt de afvoer verstopt.

De mousse had in serveerringen in de snelvriezer en koeling gestaan om mooi op te stijven. Rondjes van forel er bovenop, aftoppen met een toefje forelmousse, een mini bloemkoolroosje en de — gekaramelliseerde — mosterdzaadjes. Volgens het recept was koken voldoende geweest, maar het pakte ongelooflijk goed uit: geluk bij een ongeluk. De smaak was echt top! Mooi voorgerechtje, of als je kleinere kookringen gebruikt, ook geschikt als amuse. Achteraf had ik de karamel ook moeten gebruiken om een drizzeltje te maken rond de mousse, of een paar mooie grote druppels op het bord...

Deze ‘misser’ heeft veel inspiratie opgeleverd — niet alleen voor deze column, maar ik ga het ook een keer uittesten met korianderzaad en komijnzaad. Kookring met onderin aangestampte witte rijst, daarop huisgemaakte rendang, een paar ringetjes verse rode peper en dan de zoete korianderzaadjes met een beetje groen van verse koriander.

Voor het gekaramelliseerde komijnzaad denk ik aan een mini-quiche met kaas en ui, en misschien een beetje tomaat. Dat moet gewoon lekker worden, dat denk ik echt. En als het tegenvalt, dan is dat ook niet erg — dan hebben we het in ieder geval geprobeerd.

Ik denk dat het gewoon gaat lukken: blijf lekker experimenteren en leren!

Met culinaire groet,
Dolores

Tip: Bloemkoolmousse met forel en mosterdzaad