Dolores van Kookclub LCC schrijft iedere maand een vrolijke, inspirerende column over eten en koken, met natuurlijk tips en lekkere recepten.
In de zomer doet de kruidentuin het buitengewoon goed. Je kunt kruiden natuurlijk drogen om te bewaren, maar toch doe ik dat niet zo vaak. Wel heb ik vorige zomer een dragonazijn zelf gemaakt, op de snelle en simpele manier. Als je de stappen voor het formele fermentatieproces checkt, is het best een klusje, maar dit experiment pakte goed uit. Een flesje witte wijn van 0,25 liter, niet al te droge wijn, want suiker helpt het fermentatieproces. Verse dragonblaadjes geplukt, voorzichtig wassen en drogen, en simpelweg in dat flesje wijn gedaan. Een paar dagen zonder dop in een koele en donkere kast gezet. Daarna de dop erop en bewaren in die kast.
Toen ik maanden later weer eens dragonazijn nodig had in een recept, was ik aangenaam verrast hoe goed die smaakte. Voor herhaling vatbaar. Deze zomer heb ik een gemengde kruidenazijn gemaakt, met een beetje tijm, rozemarijn, bieslookbloemetjes, dille en peterselie. Zo ongeveer was het wel, en uiteraard weer met een klein flesje witte wijn – wel een andere druivensoort gebruikt, gewoon om te testen.
Naast azijn is het ook handig om zelfgemaakte kruidenolie te maken. Simpel, met een paar tenen knoflook en een paar rode pepers (het kroontje eraf halen). Ik gebruik dan gewoon ‘mijn’ rijstolie om deze pittige olie te maken. Handig als je verse knoflook net op is of wanneer je slechts een vleugje knoflook/chilismaak wilt hebben. Dan pak je een beetje van deze olie. Je kunt ook een variant maken met een bouquet garni: tijm, (platte) peterselie, laurierblad (even kneuzen) en rozemarijn. Gewoon leuk om te doen.
En als de verse basilicum het een beetje goed wil doen, maken we natuurlijk zelf pesto. De verhouding is zo ongeveer 50 gram basilicumblad, 30 gram geroosterde pijnboompitten (of als je die niet hebt: amandelen, wal- of cashewnoten), 1 à 2 teentjes knoflook naar smaak, 50 gram geraspte Parmezaanse kaas, 100 ml olijfolie en natuurlijk een beetje zout en peper. Er zijn ook recepten met minder basilicum en meer kaas; een kwestie van smaak, gewoon doen wat jou bevalt. De basilicum en knoflook (met wat zout) fijnstampen in een vijzel of in de keukenmachine, maar vijzelen is eigenlijk het lekkerst. Voeg daarna de pijnboompitten en geraspte kaas toe en maal tot een fijne pasta. Het ruikt nu al alsof je op vakantie bent in Toscane.
Laatste stap is de olie toevoegen en roeren totdat de consistentie goed is. Schep in een brandschone pot, doe er nog een beetje olijfolie bovenop (dit voorkomt verkleuren), afsluiten en in de koelkast zetten. Blijft zeker een week goed. Lekker bij de pasta of op een broodje bij je salade. Enfin, geen zorg: dat komt wel op. Bij de tip hoort een pastarecept met pesto, maar maak vooral je eigen variant, met tomaatjes en/of kip, lekker bimi of groene asperges. Eventueel een ciabatta uit de oven met pesto en mozzarella. Of allebei ergens in de komende week, gewoon omdat het kan met deze overheerlijke en zelfgemaakte pesto.
Met culinaire groet,
Dolores
Tip: Pasta met pesto