Dolores van Kookclub LCC schrijft iedere maand een vrolijke, inspirerende column over eten en koken, met natuurlijk tips en lekkere recepten.
Wat is je favoriete keukengereedschap? Dat is een onmogelijk te beantwoorden vraag. De oven is natuurlijk onmisbaar, maar daarnaast nog zoveel meer. M’n tourneermesje heb ik nog maar een paar jaar, maar ik vraag me vaak af: ‘hoezo had ik die niet eerder?’ Een mesje met een kort lemmet en een gebogen blad, heel handig bij fijn snijwerk of het ontpitten van vruchten, etc. De conische braadpan is eveneens geweldig. Inmiddels heb ik ook een conisch sauspannetje. Doordat de randen niet recht lopen maar een bolle vorm hebben, werkt het heerlijk als je veel moet roeren of kloppen. De minimixer/melkopschuimer gebruik ik vaak om dressings mee te kloppen; dat werkt supersnel en smooth, en de dressings binden mooier dan ooit tevoren.
En een gouwe ouwe is de Römertopf. Dat is een poreuze aardewerken schaal (de binnenkant is geglazuurd). Het deksel en de schaal dompel je een kwartiertje onder water voordat je hem gebruikt. Heerlijk om een romige stoofpot met kip te maken. In plaats van een braadpan gebruik je de Römertopf. Je stapelt er alles in, kruidt het naar eigen smaak en plaatst het in een koude oven die je instelt op 200 graden. Kind doet de was; het brandt niet aan en anderhalf uur later is je gerecht helemaal klaar. Af en toe even checken en het laatste kwartiertje misschien zonder deksel, om een mooi kleurtje te krijgen. Maar het is tevens mijn broodvorm als ik desembrood bak, met bakpapier onderin. Het is een (bijna) alleskunner.
Het aanzetijzer uit de messenset is ook onmisbaar; het zet de snede van je mes weer recht en verwijdert kleine haaltjes. Je merkt dat vooral als je tomaten gaat snijden. Die vertellen precies wanneer je mes langs het aanzetijzer moet. De vleesvork uit deze set is handig bij groot braadwerk, zoals een rollade of hele kip. Maar veel vaker gebruik ik die om spaghetti of tagliatelle mooi op te rollen en het rolletje zo op het bord te schuiven. Dat is fraai om te zien: spicy roomsausje erover met scampi’s en zalm. Zalig en mooi gepresenteerd.
Een andere topper is mijn holle snijplank met bijpassend sikkelmes (mezzaluna). Dat heeft twee gebogen handvatten waarmee je met een schommelende beweging heel snel kruiden kunt hakken. Handig om de basilicum voor je pesto mee te snijden.
Bij mijn tip hoort een overheerlijk ovenrecept. Het is even een werkje: de groenten (courgette geel en groen, tomaat, ui, wortel, etc.) in dikke plakken snijden en om en om grillen met een beetje citroenolie. Daarna op kleur in de ovenschaal doen. Lekker met Italiaanse kruiden of een heerlijke Arabische mix — gewoon waar je zin in hebt. Deze kun je in de ochtend al maken en ’s avonds serveren bij een gegrild visje met wat rijst of pasta, of bij de (winter)barbecue. Wat overblijft kun je bewaren voor de volgende dag: als salade met wat feta, of in een weckpotje in de koelkast met een beetje olie erop voor later die week. Past overal bij.
Grappig: door naar je keukenspullen te kijken, kom je ook weer op recepten die je eigenlijk vergeten was. Love it!
Met culinaire groet,
Dolores
Tip: tian met courgette, tomaat, ui en meer