Afgelopen weekend heeft de Oosterhoutse leerkracht en schrijver Joep Heinen geld opgehaald voor de Hersenstichting tijdens de Sunset Walk.
Sunset Walk
N.A.H. oftewel Niet Aangeboren Hersenletsel is een diagnose die steeds vaker gehoord wordt. Na een ongeluk, val of niet opgemerkt infarct klagen mensen over zaken zoals vermoeidheid, korte spanningsboog of overprikkeling. Allemaal klachten die steeds vaker gelinkt worden aan N.A.H. De Hersenstichting doet hier onderzoek naar, maar omdat onze hersenen een complex geheel zijn, gaat er veel tijd en geld in zitten. Om de Hersenstichting te steunen zijn er diverse initiatieven waaronder de Sunset Walk 2022. De Sunset Walk is een initiatief van de Hersenstichting en wordt georganiseerd om samen meer begrip en kennis te creëren over de gevolgen van een hersenaandoening, en meer onderzoek naar deze gevolgen mogelijk te maken.
Onzichtbare gevolgen
Na een herseninfarct in oktober 2018 leek het erop dat bij Joep Heinen er weinig permanent schade was. Helaas bleek hij erna vooral met onzichtbare gevolgen en beperkingen te maken te krijgen. Na een lange zoektocht begon Joep in augustus 2020 met een revalidatietraject. Nu, bijna twee jaar later, is dit afgerond en is hij zeer tevreden over de resultaten. Joep: "Het waren twee intensieve jaren van revalidatie. Elke week was ik er 2,5 dag mee bezig. Na diverse cognitieve-, fysieke-, en gezinsmodules weet ik beter wat ik kan verwachten ten aanzien van mijn letsel. Dat het niet zichtbaar is bracht veel onbegrip met zich mee. Mensen hebben een beeld bij een persoon die een herseninfarct heeft gehad. Ik voldoe daar schijnbaar niet aan. Ik heb zelfs gehoord van iemand dat ik me niet aan moest stellen. Je hebt geen idee wat zo’n opmerking bij iemand met N.A.H. teweeg kan brengen."
Onbalans in energie
Voordat Joep te maken had met de gevolgen van zijn infarct rende hij met gemak 10 kilometer. Joep: "De dag dat ik het ziekenhuis mocht verlaten haalde ik de parkeergarage niet eens zonder even te pauzeren. Vooral dit, de onverwachte onbalans in energie, is iets wat voor mij erg vervelend is. Ik kan na een dag werken thuiskomen en die zelfde avond nog een flinke wandeling maken. Een zelfde werkdag kan ook tot gevolg hebben dat ik in bed kruip en doorslaap tot de volgende ochtend. Mijn begrip hiervoor en andere aanverwante zaken is vooral tijdens de revalidatie ontstaan."
Hersenstichting
In december 2020 liep Joep al een flink geldbedrag bij elkaar voor Serious Request door vele kilometers hardlopen tijdens de revalidatie. Afgelopen week deed hij mee aan de Sunsetwalk 2022. Een initiatief van de Hersenstichting zelf om al bewegend geld in te zamelen voor onderzoek. Joep: "Hardlopen lukt op dit moment niet, iets wat me toch wel frustreert. Wandelen gaat daarentegen wel en geeft me dezelfde rust, iets wat ik een aantal keer per week met veel plezier doe. Het was dus een makkelijk te maken combinatie: wandelen en gesponsord worden om geld op te halen voor onderzoek door de Hersenstichting. Ik heb gekozen om 10 kilometer door Oosterhout te wandelen in plaats van de georganiseerde wandeling in Noordwijk. Door me in te schrijven werd een sponsorpagina actief op de website van de Hersenstichting, heel handig. Zo kon iedereen, die me wilde sponsoren, dit zo doen." Het ludieke streefbedrag van 1111,- is helaas (nog) niet behaald. Joep: "Dat ik toch bijna 500,- heb opgehaald, vind ik erg tof." De sponsorpagina is nog steeds open, dus wellicht dat zijn streefbedrag alsnog wordt behaald. Mocht je een bijdrage willen doen, dan kan dat via de onderstaande link.