Lentestorm Evert jaar raasde over ons land met relatief weinig schade

12 mrt 2021, 6:34 Nieuws
windvaan storm wind
MichaelGaida by Pixabay
Het lijkt bij verzekeraars vooralsnog mee te vallen met meldingen over schade door lentestorm Evert die donderdag over het land raasde.

Lentestorm Evert

Interpolis zegt dat er redelijk veel meldingen zijn binnengekomen “passend bij een normale stormachtige dag”. In totaal telde de verzekeraar eind van de middag circa 700 meldingen van stormschade. Daarbij zit relatief veel schade aan auto’s, meer dan bij voorgaande stormen. Verder merkt Interpolis dat er meldingen zijn binnengekomen van schade door rondvliegende dakpannen en omgewaaide bomen. “Alles dat met wind te maken heeft”, zegt de woordvoerder tegen het ANP.

Welke stormschade is verzekerd?

Omgewaaide bomen, losgeraakte dakpannen, takken en andere rondwaaiende spullen kunnen voor flink wat schade zorgen. Voornamelijk aan woningen en auto’s. Schade aan de woning en alles wat daaraan nagelvast zit, zoals rolluiken en zonnepanelen, is verzekerd met een opstalverzekering. Deze wordt vaak verplicht door de hypotheekverstrekker. Schade aan de inboedel is verzekerd met de inboedelverzekering. Deze is niet verplicht, maar wel handig. Stormschade is al meegenomen in de minst uitgebreide dekking van de verzekering. Wel zijn er voorwaarden. Zo moet er om van stormschade te spreken vaak sprake zijn van minimaal windkracht 7, mag schade niet zijn ontstaan door achterstallig onderhoud of door nalatigheid, zoals wanneer de inboedel niet veilig is gesteld terwijl de storm was aangekondigd.

Stormschade aan de auto

Niet iedereen heeft een garage om een auto veilig te stallen tijdens een storm. Veroorzaakt de storm schade aan de auto? Deze wordt vergoed met een WA + beperkt-cascodekking en een allriskverzekering. Het claimen van stormschade heeft geen invloed op de schadevrije jaren. Wel geldt het eigen risico als de verzekeringsnemer deze heeft. Met een minimale WA-verzekering wordt stormschade niet gedekt. Met deze autoverzekering is namelijk alleen schade aan anderen en andere auto’s gedekt. Is er sprake van stormschade? Meld deze dan zo snel mogelijk bij de opstal-, inboedel- of autoverzekeraar. Bespreek met de verzekeraar wat er moet gebeuren. Foto’s maken van de schade als bewijsmateriaal is altijd verstandig.