Van 27 januari tot en met 31 januari namen zo’n 250 leerlingen uit Oosterhout en omgeving deel aan de logistieke straat.
Deze leerzame en interactieve week bood jongeren een unieke kennismaking met de dynamische wereld van transport en logistiek. Tijdens de logistieke straat ontdekten de leerlingen op een interactieve en educatieve manier wat de sector kan bieden voor zijn of haar toekomst. Zijn namen deel aan interactiviteiten zoals rijden op een heftrucksimulator, routeplanning, het doorlopen van het logistieke proces door het laden van een vrachtwagen en het besturen van een vrachtwagensimulator. Daarnaast kregen de jongeren een rondleiding door het warehouse en ontdekten zij de carrièremogelijkheden in de logistiek, van magazijnbeheerder tot chauffeur en planner.
“Er was veel enthousiasme te zien bij de leerlingen” vertelt Jan Visser van De Graaf Logistics. “Ze hebben niet alleen geleerd over de logistieke sector, maar ook ervaren hoe divers en boeiend het werkveld is.” Op vrijdag was er een speciale dag voor de werkveldpartners. De praktijkgerichte aanpak sloeg aan. De samenwerking met het bedrijfsleven is nodig om het praktijkgericht onderwijs verder te ontwikkelen. Het leslokaal bij De Graaf Logistics, met uitzicht op het warehouse en de vrachtwagens, maakt leren in de praktijk tastbaar en inspirerend.
Naast een kennismaking met het werkveld bood de logistieke straat ook inzicht in de opleidingsmogelijkheden binnen de transport- en logistieksector. Curio lichtte onder andere het oriëntatiejaar transport & logistiek toe, een BOL-opleiding op niveau 2 die dient als opstap naar vervolgopleidingen zoals logistiek teamleider en chauffeur wegvervoer. Rob Neutelings, bestuursvoorzitter van Curio, onderstreept het belang van praktijkleren: “Steeds vaker verplaatsen mbo-opleidingen zich naar bedrijven zelf. Dat is een goede ontwikkeling. Leren midden in de beroepspraktijk maakt de lessen tastbaar en relevant. De logistieke straat is een prachtig voorbeeld van hoe we theorie en praktijk dichter bij elkaar brengen.”