Mgr. Frencken College geeft live stemtip op NPO Klassieke Top 400

01 okt , 6:51 Nieuws
mfc
Maandagochtend reed de stembus van de NPO Klassieke Top 400 bij het Frencken College in Oosterhout voor.

NPO Klassieke Top 400

Docent Mieke Molenschot: “Er doen zo’n 100 leerlingen eindexamen in muziek. Muziek leeft op het Frencken. De grootmeesters hangen niet voor niets op onze ramen.” In een vol klaslokaal start vervolgens de live uitzending op de radio. Waar moeten we op gaan stemmen? Presentator Ab Nieuwdorp is met zijn reizende crew, waaronder ook presentator Pieter van Nes, om 10 uur in Oosterhout om de uitzending vanuit één van de muzieklokalen te verzorgen. Leerlingen uit 5 havo en 6 vwo met muziek in hun examenpakket hebben samen met muziekdocent Mieke Molenschot alle voorbereidingen getroffen. Met behulp van een shortlist die ze hadden samengesteld, konden alle leerlingen en medewerkers van het Frencken meestemmen voor de stemtip van de Klassieke Top 400.

Live uitzending

De live uitzending start met een interview door Ab Nieuwkoop. Hij kijkt aandachtig rond en merkt de portretten van Bach, Beethoven en Mozart op, de ukeleles aan de wand, de vleugel en de aandachtige leerlingen: “Muziek is heel populair hier. Waarom is muziek zo belangrijk voor deze leerlingen?” Molenschot: ”Van muziek wordt iedereen een beter en fijner mens. Je kunt je uiten, je kunt je afreageren, je kunt ervan genieten, je kunt erin wegzwelmen. Je kunt er al je gevoelens in delen. We doen ook veel aan klassieke muziek, want dat hoort bij het eindexamen.”

Stemtip

Voordat de stemtip bekend werd gemaakt, speelt Koen Rolland (5 vwo) live op NPO Klassiek nog een mooi stuk klassiek op de vleugel: Chopin Nocturne op.9 No.2. Vervolgens wordt de stemtip van het Mgr. Frencken College bekend gemaakt. Met ruim 30% van de 300 stemmen vanuit leerlingen en docenten gevallen op ‘Danse macabre’ van Camille Saint-Saëns. Waarom? “Ik denk dat dit stuk heel populair is onder leerlingen en natuurlijk ook bekend van het spookslot van de Efteling,” vertelt leerling Sanne Verhulst (6 vwo) live op de radio. Terugluisteren kan hier vanaf 1.12.00 op NPOklassiek.nl.