Minder voedselverspilling maar doel 2030 nog ver weg

05 sep , 6:04 Nieuws
voedseltuin groenten
Pixabay License / jokevanderleij8

Nederlanders gooien minder eten weg, toch blijft één vijfde van al het voedsel verspild. Voor 2030 is een halvering het doel, maar dat vraagt meer inzet.

Voedselverspilling

De verspilling van voedsel door consumenten, bedrijven en restaurants is de afgelopen acht jaar met 17 procent gedaald. Toch klinkt er vanuit het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur een duidelijke waarschuwing: om het doel te halen om in 2030 de verspilling ten opzichte van 2015 te halveren, moet er nog flink wat gebeuren.

86 miljoen maaltijden per week

Nog altijd verdwijnt een vijfde van al het voedsel in Nederland in de afvalbak. In 2023 ging het om maar liefst 2271 miljoen kilo eten. Omgerekend zijn dat 4,5 miljard maaltijden, ofwel zo’n 86 miljoen maaltijden per week die verloren gaan. De afgelopen jaren is er vooral ingezet op bewustwording. Supermarkten en consumenten werden gewezen op de mogelijkheden om voedsel langer te gebruiken, bijvoorbeeld door te kijken of producten na de houdbaarheidsdatum nog goed zijn. Daarmee is de eerste winst geboekt, maar de grootste uitdaging ligt nu elders.

Voedselproductie

Volgens het ministerie moet de aanpak zich in de komende jaren nadrukkelijker richten op de voedselproductie. Daar vindt momenteel ongeveer een derde van alle verspilling plaats. Ministerie en experts hopen dat bedrijven beter gaan registreren hoeveel er precies wordt weggegooid en zo gerichter maatregelen nemen. Alleen dan komt het doel voor 2030 binnen bereik.