Na een opvallend rustig wespenjaar in 2024 lijken de voortekenen voor 2025 veelbelovend – althans, voor de wesp zelf.
In het Jaar van de Wesp bleven de zwart-gele insecten grotendeels uit beeld, maar de eerste signalen wijzen erop dat het dit jaar weleens flink drukker zou kunnen worden in tuinen, parken en op terrassen. En dat zou ook in Oosterhout merkbaar zijn. Op waarneming.nl, waar natuurliefhebbers hun observaties melden, staat de teller voor de zes meest voorkomende sociale wespensoorten al op ruim 2000 meldingen – een stijging van 60 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De Wespenstichting ziet de toegenomen activiteit eveneens terug in het aantal hulpaanvragen, en dat terwijl het seizoen pas net van start is gegaan.
De zachte, relatief droge winter heeft volgens entomoloog Aglaia Bouma van Naturalis gunstig uitgepakt voor overwinterende koninginnen. Minder schimmelvorming en weinig dodelijke koude zorgen voor een succesvolle start. “Hoewel er vorig jaar minder koninginnen zijn voortgebracht, zien we nu toch veel activiteit. Dat is hoopgevend,” aldus Bouma. Voorzitter Sjoert Fleurke van de Wespenstichting is voorzichtig optimistisch, maar wijst ook op de grilligheid van het weer. “Als er een lange natte periode volgt, kunnen veel wespennesten alsnog mislukken. Toch zien we nu al meer hulpvragen dan vorig jaar in de zomer, en dat is opvallend.”
Hoewel een ‘goed wespenjaar’ bij veel mensen meteen de alarmbellen doet rinkelen, is paniek volgens experts niet nodig. Wespen spelen een belangrijke rol in het ecosysteem: ze jagen op vliegen, muggen en rupsen, ruimen kadavers op en dragen bij aan de bestuiving van planten. Overlast is meestal lokaal en vaak tijdelijk. “Van de duizenden nestjes die nu beginnen, slaagt maar een fractie,” benadrukt Fleurke. “En als een nest wél groeit, zijn er diervriendelijke manieren om ermee om te gaan. In veel gevallen kunnen nesten zelfs verplaatst worden, zonder gif of schade aan andere insecten.”
Steeds meer gemeenten kiezen dan ook voor een duurzamere aanpak. Zo besloot Almere recent dat wespennesten zoveel mogelijk met rust worden gelaten, tenzij ze echt onveilig zijn. Ook grote steden als Amsterdam, Utrecht en Apeldoorn hebben hun beleid aangepast op advies van de Wespenstichting. Voor Oosterhouters is het dus zaak om de komende maanden alert te zijn, maar ook met een open blik naar de zwart-gele bezoekers te kijken. Want misschien is een goed wespenjaar wel precies wat de natuur – én wij – nodig hebben.