Oosterhout twee minuten stil voor oorlogsslachtoffers

05 mei 2023, 6:05 Nieuws
dodenherdenking2023
Ook in Oosterhout is donderdag twee minuten stilte gehouden om burgers en militairen te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties om het leven zijn gekomen.

Dodenherdenking Slotpark

Bij de Centrale Herdenking in het Slotpark die werd georganiseerd door het Oranje Comité waren zoals gebruikelijk weer honderden mensen aanwezig. Voorafgaand aan de twee minuten stilte was er een toespraak van Burgemeester Mark Buis. Ook was er een bijzondere declamatie van leerlingen van het Frencken samen met Schola Cantorum. Daarnaast werd de bijeenkomst opgeluisterd met muziek van Muziek Vereniging Oosterhout en zang van De Nachtegalen en Koorgroep Oosterhout.

Flauwgevallen dame

Op het gras rondom het monument stonden de Welpen, Scouts en Explorers van Scoutinggroep Erasmus en zaten enkele leden van de Vereniging Uitgezonden Militairen Oosterhout (VUMO). Er was nog even wat tumult toen een van de aanwezigen flauwviel. De EHBO en een toevallig aanwezige huisarts waren snel ter plaatse en hebben de dame uit de drukte gehaald, waarna ze weer snel ter been was.

Oorlogsgraven en Ereveld

Eerder op de dag waren er al herdenkingen geweest bij de Britse oorlogsgraven aan de Nieuwe Bouwlingstraat en op het Pools Ereveld aan de Veerseweg. Daarnaast waren er uiteraard ook herdenkingen bij de begraafplaats aan de Houtse Heuvel in Den Hout, bij het monumentje op het Dorpsplein in Oosteind en bij de Mariakapel aan de Wethouder Van Dijklaan in Dorst.