Oosterhoutse Brug wordt vervangen wegens mogelijk instortingsgevaar

05 apr , 6:35 Nieuws
oosterhoutsebrug
Google Streetview

Naast de Oosterhoutse Brug worden landelijk nog 12 bruggen vroegtijdig vervangen na onderzoek van Rijkswaterstaat.

Vroegtijdig vervangen bruggen

Het gaat in Oosterhout om de Oosterhoutse Brug op de A27 en over het Wilhelminakanaal. Rijkswaterstaat heeft deze en 12 andere bruggen voorrang gegeven in de landelijke vervangingsplanning. Aanleiding is een onderzoek naar haarscheurtjes in de constructie, naar aanleiding van een bruginstorting vorig jaar in het Duitse Dresden. Bij dat incident bleek corrosie van staal de boosdoener. Waterstof, dat tijdens de bouw in het materiaal was terechtgekomen, had geleid tot aantasting van de constructie. Uit onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt dat dertien bruggen in Nederland op vergelijkbare wijze kwetsbaar zijn.

Geen acuut veiligheidsrisico

Minister Barry Madlender (PVV) van Infrastructuur en Waterstaat heeft de Tweede Kamer inmiddels op de hoogte gebracht. Hij benadrukt dat er op dit moment geen acuut veiligheidsrisico is. "De bruggen zijn veilig voor verkeer. Er is geen reden om routes aan te passen of vrachtverkeer te weren," aldus de minister.

Vervanging binnen vijf jaar

Wel zullen de bruggen actief worden gemonitord. Rijkswaterstaat houdt ze scherp in de gaten op tekenen van scheurvorming of andere schade. De daadwerkelijke vervanging moet binnen vijf jaar plaatsvinden. Met de snelle aanpak hoopt Rijkswaterstaat soortgelijke incidenten als in Dresden in Nederland te voorkomen. Wanneer de Oosterhoutse Brug exact zal worden aangepakt is nog niet bekend.