Op steeds meer plekken wordt blauwalg geconstateerd. Dit komt doordat sloten en beken verder opwarmen door het uitblijven van neerslag. Blauwalg
In Oosterhout is inmiddels op 3 locaties blauwalg geconstateerd. In het oude Spuikanaal ter hoogte van het Jaagpad/Gangboord, in de ecologische verbindingszone ter hoogte van de Heijligerweg en in de grote vijver in het Lukwelpark bij het Frencken College. Blauwalgen kunnen giftige stoffen afscheiden. Blauwalgen kunnen giftige stoffen afscheiden. Bij aanraking of inname bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen zowel bij mensen als bij (huis)dieren optreden. Heb je contact met water met blauwalg gehad? Ga er dan zo snel mogelijk uit en spoel je huid goed af met schoon water. Neem contact op met je huisarts als je klachten krijgt.
Ook in stromend water
Groei van blauwalgen vond voorheen vooral plaats in stilstaande, geïsoleerde wateren, zoals stadswateren en zwemplassen waar veel voedingsstoffen aanwezig zijn. Deze voedingsstoffen komen in het water via mest, lokvoer van sportvissers, brood, eenden- en hondenpoep. De laatste jaren worden ook steeds vaker blauwalgen aangetroffen in stromende wateren, zoals sloten en beken. Dat komt doordat door droogte stilstaande voedselrijke sloten opwarmen en water in droogvallende beken of sloten wordt aangevoerd uit de Brabantse kanalen en de Maas waarin zich blauwalgen bevinden. Daarom wordt het steeds lastiger om te voorspellen waar blauwalgbloei optreedt.