Het is Oudjaarsdag en dat betekent voor veel Oosterhouters oliebollen bakken! Maar wat gebeurt er met het gebruikte frituurvet?
Helaas verdwijnt het vaak in de gootsteen of het toilet, met nare gevolgen. Het vet blijft plakken aan de binnenkant van de riolering en veroorzaakt verstoppingen. Een probleem waar niemand op zit te wachten, zeker niet tijdens de feestdagen. De Unie van Waterschappen waarschuwt: gebruikte olie en vetten horen niet in het riool, maar bij een recyclepunt.
Door frituurvet in te leveren, voorkom je niet alleen verstoppingen, maar draag je ook bij aan een duurzame oplossing. Het vet wordt verwerkt tot biobrandstof en het plastic van de verpakkingen kan eveneens gerecycled worden. Het is makkelijker dan je denkt: giet vloeibaar frituurvet terug in de oorspronkelijke verpakking of een lege plastic fles. Breng het vervolgens naar een gele container bij de supermarkt, de milieustraat of een ander inleverpunt zoals je op deze kaart kun vinden.
De voordelen zijn groot. Naast het voorkomen van verstoppingen en dure reparaties, bespaart recycling op de hoge zuiveringskosten. Jaarlijks kost het verwijderen van frituurvet uit het riool de waterschappen miljoenen euro’s, die via de waterschapsbelasting worden doorberekend aan de inwoners. Daarentegen kunnen lokale initiatieven zoals scholen en sportclubs profiteren van de inzameling van frituurvet. Momenteel recyclet minder dan de helft van de huishoudens in Nederland hun gebruikte frituurvet. Dit kan beter! Maak tijdens deze feestdagen een bewuste keuze. Lever je vet in bij een recyclepunt en draag bij aan een schoner milieu én minder verstoppingen.