De Consumentenbond heeft een webpagina opgetuigd waar bezoekers opmerkingen kunnen achterlaten over goede en slechte deals voor Black Friday.
Black Friday is de uit de Verenigde Staten overgewaaide dag – inmiddels meer een week – waarop winkeliers massaal met ‘spectaculaire aanbiedingen adverteren. Maar er wordt veel gesjoemeld. Natuurlijk gaat een goede deal niet alleen om een scherpe prijs, maar ook om een product van goede kwaliteit. Dat aspect wordt ditmaal buiten beschouwing gelaten: het hele punt is of een winkel inderdaad een korting geeft of meelift op de hype en met onzin ‘van-voorprijzen’ komt die producten nooit hebben gehad. De organisatie hield drie maanden lang wekelijks de prijzen in de gaten bij vijftien supermarkten, vijf drogisterijen, vijf bouwmarkten en 40 webwinkels en vond bij 39 daarvan minstens vijf keer een nepaanbieding. Dat is misleiding en in strijd met de wet.
Een voorbeeld is webwinkel Otto met een Sony soundbar van 329 voor 189 euro. In werkelijkheid kostte de soundbar in de drie maanden daarvoor 205 euro en zakte vervolgens via 194 naar 189 euro. Een korting van acht procent in plaats van de voorgespiegelde 42%. Webwarenhuis Fonq meldt niet direct duidelijk dat de doorgehaalde prijzen adviesprijzen zijn, en dus nooit zijn gerekend aan de klant. En "op de site van Wehkamp wemelt het nog steeds van de fantasie-aanbiedingen," aldus de Consumentenbond. Zo biedt het concern een stofzuiger aan van 399 voor 199 euro, terwijl die in de afgelopen maanden tussen de 299 en 222 euro kostte.
De Consumentenbond heeft een aantal tips om te voorkomen dat je het schip in gaat:
De Consumentenbond heeft een webpagina opgetuigd waar bezoekers opmerkingen kunnen achterlaten over goede en slechte deals voor Black Friday. Die kun je vinden via de onderstaande link.
Met dank aan Zaanstad Nieuws